Järvalased kustutavad suure osa kubermangu piirist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ev100.ee

Täna õhtul avatakse Järva- ja Pärnumaa piiril Carl Robert Jakobsoni talumuuseumis Kurgjal Eesti Vabariigi 100. aastapäeva pidustused, mis kestavad 2020. aastani. Enne seda kustutavad matkajad sümboolselt maakaardilt omaaegse kubermangupiiri, mis eraldas Eestimaad Põhja-Liivimaast.

Juubeliaasta toimkonna teatel lähevad omaaegset kubermangupiiri vallutama üksnes väikesed eriettevalmistusega rühmad, sest see ligi 400kilomeetrine tee Peipsi järvest Tõstamaani on kohati raskesti läbitav ja puudutab looduskaitsealasid, kus pesitsevaid haruldasi linnuliike pole lubatud häirida.

Kõik ülejäänud aktiivsed inimesed saavad valida kunagise piirijoone lähikonnas 18 rahvamatka marsruudi vahel, mis toovad mööda väiksemaid ja suuremaid teid üheksasse kogunemispaika.

Järvamaal on need kohad Päinurme ja Oisu ning maakonna piiril asuv Kurgja.

Üks korraldajatest, Ründo Mülts, selgitas, et matk Päinurme hakkab pihta kahest kohast. Keskpäeval algab Jõeküla–Päinurme 12,3 kilomeetri pikkune kanuumatk, mis on avasündmuse ainus kanuumatk.

Kell 13-14 algab Adavere–Päinurme 16,3 kilomeetri pikkune rahvamatk. Sellel matkal tehakse kultuuriloolisi vahepeatusi: Mandri-Eesti keskpunkt, Adavere mõis, Puiatu küla, Pärnassaare kalmistu, Sõbra kõrts, Rutikvere mõis ja Eestimaa-Liivimaa piirikivi Riiusaares. «Kuna kõik kogunemispaigad ja rahvamajad suudavad vastu võtta piiratud arvu matkajaid, tuleb end eelnevalt kirja panna,» toonitas Mülts.

Mültsi teada peaksid matkajad Päinurme jõudma kella 15.30 ja 17.30 vahel, mil neid ka toitlustatakse.

Samal ajal on huvilistele avatud Päinurme koduloomuuseum ja rahvamaja saalis näitus «Järvamaa rahvarõivad 19. sajandil». «Pakume võimalust osaleda käsitöömeistrite töötubades ja soetada kohalikku käsitööd. Muusikalist meeleolu loob Eesti jalgrattamuuseumi asutaja Valdo Praust, kes mängib 1929. aasta akustilisel grammofonil 1890–1940 aastate šellakplaate,» täpsustas Mülts.

Päinurmes pakub külaseltsi kohvik kehakinnitust ja rahvamajas saab jälgida ERRi otseülekannet EV 100 avaüritusest.

Kell 17.15 on rahvamaja saalis noore lõõtspillimängija Henrik Hinrikuse tervituskontsert, millel järgneb EV 100 Päinurme külarahva kingituse – renoveeritud rahvamaja tutvustus.

Kell 18 algab Kesk-Eesti isetegevuslaste kontsert «Mina jään». Kontserdile järgneb südametule süütamine ja ajakapsli matmine folklaulik Thea Kristali regilaulu saatel.

Türi vallavalitsuse avalike suhete ja kultuuri spetsialist Katrin Soomets andis teada, et kell 13-14 stardib veel kaks matka: 19,6kilomeetrine Pilistvere kivikangur – Oisu rahvamaja ja 15,5kilomeetrine Käsukonna – Oisu rahvamaja.

Ka seal saavad eelregistreeritud matkajad stardis kaelakaardi ning Oisu rahvamajja jõudes ootab neid soe supp.

Soomets ütles, et Oisu rahvamajas saab alates kella 17st tervitada matkajaid, vaadata ajalooga seotud näitusi, kohvikus keha kinnitada, vaadata ERRi vahendusel matka ülevaadet.

Türi kultuurikeskuse kunstiline juht Ave Avamere selgitas, et kell 18 algab Oisu rahvamajas kontsert «1917», kus astuvad üles pasunakoor Türi, laulukoorid, lauluansamblid Avaja ja Naized.

Kell 19 süüdatakse lõke ja rahvamaja ees algab simman.

Täpsemat teavet rahvamatkade kohta leiab Eesti Vabariik 100 ametlikust veebikodust ev100.ee. Samal lehel saab end osalejana kirja panna.

KUIDAS KAASA ELADA?

Eesti Vabariigi juubeliaasta avaüritusele on võimalik kaasa elada mitmeti.

• Järva Teataja digileht vahendab pühapäeval muljeid matkaradadelt. Samuti on tähtsa päeva puhul ETV eetris eriprogramm.

• Nutitelefoni kasutajatele on loodud spetsiaalne äpp «EV100», kus saab kokku panna oma EV100 kava.

• Sel pühapäeval nutiäpis südamenuppu vajutades on võimalik virtuaalselt anda märku, et hoolid oma Eestimaast. Kõik lendu lastud südamed kuvatakse inimeste asukoha järgi ETV ekraanil.

• Need, kellel nutitelefoni pole, saavad oma asukohast märku anda, kui helistavad tasuta numbril 800 8100 või vajutavad südamega nuppu veebilehel ev100.telia.ee.

• Kõik Eesti inimesed on oodatud pühapäeva õhtul süütama pere, sõprade või kogukonna ringis lõket, et valgustada sümboolselt teed läbi kevade XII noorte laulu- ja tantsupeo poole ning tähistada Eesti riigi juubeliaasta algust.

Allikad: Järva Teataja/ev100.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles