Eesti iseseisvuse sajand kerib end teatrilavadele lahti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusooper Estonia ja Kanuti Gildi SAALi lavastus teatrisarjas "Sajandi lugu", mille toimumisaeg on aastad 1960-1970.
Rahvusooper Estonia ja Kanuti Gildi SAALi lavastus teatrisarjas "Sajandi lugu", mille toimumisaeg on aastad 1960-1970. Foto: ev100.ee

Eesti juubelisündmustele pühendatud teatrisari «Sajandi lugu» stardib sel reedel ja pileti on müügil. Kes aga otsa lahti teeb? Mida veel oodata on? Ning millest sajandi lugude mõte alguse sai?

Teatrite ühiskingitusena sündiv teatrisar «Sajandi lugu» ühendab 22 Eestis tegutsevat teatrit. Programm vältab kaksteist kuud – 2017. aasta augustist kuni 2018. aasta juulini. Igal kuul etendub üks lavastus, mis käsitleb viimase 100 aasta ühte aastakümmet

«Teeme Eestile kingitusi» kampaania raames ellu kutstutud teatrite ühisprojekti koordineerib Eesti Etendusasutuste Liit.

Osa lavastusi jäävad teatrite repertuaari pikemaks ajaks, teised on mõeldud etenduma vaid teatud arv kordi. Mängides läbi vabariigi elulugu, teeb projekt nii ka ise omal moel ajalugu: nii osalejate arvu kui ka toimumisaega silmas pidades on see Eest teatriloo suurim lavastus.

KES, MILLAL ja MIDA MÄNGIB?

1910.-1920.Teater NO99 ja välispartnerid

1920.-1930.Sõltumatu Tantsu Ühendus ja Vanemuine.

  • Lavastus «Rännakud» koosneb kahest loost. «Tõotatud maa» autor on Kadri Noormets. «Maarjamaa laulud» lavastusgruppi juhib Tiit Palu.
  • Loe lähemalt ja osta pilet
  • Esietendub 29. septembril Vanemuise teatri väikeses majas.

1930.-1940.Labürintteatriühendus G9 ja VAT Teater.

  • Lavastus «Sirgu Eesti». Vaataja viiakse teatrirännakule läbi labürindilaadse Rahvusraamatukogu, et näidata pisut suuremat Eestit, Sirgu Eestit.
  • Loe lähemalt ja osta pilet
  • Esietendub 5. oktoobril Rahvusraamatukogus

1940.-1950.Von Krahli Teater ja Tartu Uus Teater.

  • Lavastus «BB ilmub öösel». Dramaturg ja lavastaja: Ivar Põllu, Mati Undi romaani ja dokumentaalmaterjalide põhjal. Tegevus toimub 1940. Aastatel ja 70 aastat hiljem Tapa raudteejaamas.
  • Esietendub 1. novembril k.a. Tapa raudteejaama peahoones.

Tapa raudtejaam / ev100.ee

1950.-1960.Endla teater ja Kuressaare Linnateater.

  • Lavastus kannab pealkirja «Kaarnakivi perenaine» – Tüki autor Andrus Kivirähk vahendab: «Kõik on pahupidi ja katki, justkui oleks Eestimaast üle käinud keeristorm. Ent ometi on mingid asjad endised – need kõige iidsemad, kõige varjatumad. See annab lootust, et ka kurjad ajad õnnestub üle elada.» Teose lavastab Peeter Tammearu.
  • Esietendus 1. detsembril k.a. Pärnus, Endla teatri suures saalis

1960.-1970.Rahvusooper Estonia ja Kanuti Gildi SAAL.

  • «Eesti ajalugu. Ehmatusest sündinud rahvas». Avastamata libreto põhjal sündiv teos, mille antud kümnendil kirjutas novaatorlik leiutaja ja teadlane Manfred MIM. Ooper räägib rahvast ja maast, kelle ajalugu mõjutab suur kosmiline looduskatastroof. 
  • Esietendub 19. jaanuaril 2018. 

1970.-1980.R.A.A.A.M ja Ugala teater.

  • «Hipide revolutsioon» ehk kangelaspoeem Eesti psühhonautide rännakust Nõukogude Liidu südamesse 
  • Näidendi aluseks on V. Wiedemanni teosed «Maagide kool» ja «Püha Kaljukitse radadel» ning eesti ja nõukogude hipide mälestused. Autor: Mihhail Durnenkov, lavastaja: Juri Kvjatkovski. Lavastuses teeb kaasa kogu Ugala trupp.
  • Esietendub 1. veebruaril 2018, Viljandis, Ugala teatri suurel laval

1980.-1990.NUKU teater ja Vaba Lava.

  • Loos – «Enne meid oli veeuputus» – keskseks sündmuseks on kõikide vanade kultuurrahvaste legendidest tuttav veeuputuse motiiv. Seekord saab see alguse augustis 1987, soojaveetorust aadressil Õismäe tee 10, korter 62.
  • Autorid-lavastajad: Jaak Kilmi, Kiur Aarma, Andris Feldmanis, muusikajuht on Tomi Rahula. Osades NUKU teatri näitlejad, Tallinna Poistekoor ja Tallinna Balletikooli õpilased
  • Konkursi korras valitud ideest sündiv esietendub 23. märtsil.

1990.-2000.Rakvere Teater ja Fine 5.

  • Valmiv lugu kannab meid aega, mil Eesti saab vabaks ja kõik uksed tunduvad avanevat. Vormiliselt liigub teos suurte klassikute J.W. von Goethe ja H. Ibseni värssdraamade jälgedes. Fookuses aga kaks noort inimest ja nende kirevad eluseiklused. Autorid Urmas Lennuk ja Aapo Ilves, ajaloonõustaja Ott Sandrak.
  • Esietendub aprillis 2018.

2000.-2010.Vana Baskini Teater ja Tallinna Linnateater.

  • «See on lugu inimesest kiirelt arenevas ühiskonnas, mis elas ühe kümnendi jooksul üle Euroopa Liidu ja NATOga liitumise, Pronksiöö ja majanduskriisi, Eurolaulu- ja olümpiavõidu, interneti võidukäigu ja rate.ee,» avaldab loo autor Paavo Piik. Osalevad Tallinna Linnateatri ja Vana Baskini Teatri näitlejad.
  • Etendub peamiselt väljaspool Tallinnat, esietendus mais 2018. 

2010.-2020.NargenFestival ja Eesti Draamateater

  • Lavastus «Isamaa pääsukesed». Autor Andrus Kivirähk kirjutab: «Kõik algab hetkest, mil elevil Pilvi saabub näiteringi proovi teatega: «Tüdrukud, ma kirjutasin näidendi vabadussõjast!».» Loo lavastab Priit Pedajas ja muusikajuht on Tõnu Kaljuste.
  • Esietendub juunis 2018.

2020. aastad Vene Teater ja kooliõpilased

  • Lavastus valmib koostöös loomingulise ühendusega AUDIOKINETICA sotsiaalse uurimuse ning eksperimendina, kaasates lavateksti sünniprotsessi Eesti koolilaste tulevikunägemused, näitlejate unistused ning arusaamad ühiskonna toimemehhanismidest. Lavastus ei anna valemit eelseisva kümnendi mõistmiseks. Paotab vaid ust, et näha, mismoodi me oma tulevikku näha soovime, kardame, julgeme.
  • Esietendub juulis 2018.

Kolm kiiret küsimust

Vastab projekti käivitaja, Eesti Etendusasutuste Liidu tegevjuht Monika Larini 

Kuidas teatri-paarid sündisid?

Paarid ja ka kümnend, mille põhjal lavastus sünnib, loositi 11. Märtsil 2014 aastal Estonia valges saalis.

Kas Vene teatri tulevikuline lõppakord kannab endas sõnumit?

See, et sarja lõpetab just Vene Teater, oli loosi tahe. Küll aga oli algselt planeeritud, et viimase kümnendi loosib endale ainult üks teater. Et projekti kaasata võimalikke uusi tegijaid, keda veel kolm aastat tagasi ei olnudki. Nii Vene Teater ka tegutses. 

Kas sarjale müüakse ka ühispiletit?

Ei. Küll aga kinkisime me sadakond ühispiletit ühiskonnas tähelepanu väärivatele organisatsioonidele, isikutele ja algatustele. Küll aga on võimalik kõiki lavastusi korraga näha 2018. aasta sügisel Tartus toimuval Draamafestivalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles