Põllumehed külvasid EV100 auks 134 rukkipõldu

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rukkpõld ja rukkilill
Rukkpõld ja rukkilill Foto: pixabay.com

Eesti Rukki Selts algatas Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud ülemaalise liikumise, mille eesmärk on hoida elus eesti rukkikultuuri, rukki kasvatamise, tarbimise ja aretamise traditsioone, pärandades ka uutele põlvkondadele austuse leiva ja leivavilja vastu.

«Aktsiooniga tehakse ka omalaadne ja maitsev juubelikingitus Eestile,» ütles Eesti Rukki Seltsi asepresident, rukkikuningas Hans Kruusamägi.

Põllumehed teevad koos möldrite ja pagaritega EV100 puhul kingituse ja panid kirja 134 rukkipõldu, mille saaki saaksid veskimehed kasutada leivajahu tootmiseks ning pagarid kodumaisest rukkijahust miljoni Juubelileiva küpsetamiseks.

«Kõige aktiivsem osavõtt on olnud Tartu-, Pärnu- ja Viljandimaal. Aktsiooniga on liitunud nii tava- kui mahetootjad. Kõige noorem juubelivilja kasvatav põllumees on 3,5-aastane Markus Pärnumaalt. Juubelileiva jaoks on üle Eesti rukist külvatud kokku 2526 hektarile, millest peaks kindlasti piisama miljoni juubelileiva küpsetamiseks,» selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

3. juunil 2016 sõlmisid Eesti Rukki Selts, Eesti Põllumeeste Keskliit, Tartu Mill möldrite esindajana ja Leibur leivatootjate esindajana neljapoolse koostööleppe «100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile!» Põllumehi kutsuti üles külvama vabariigi juubeliks vähemalt sada rukkipõldu, mille saaki saaksid veskimehed kasutada leivajahu tootmiseks ning pagarid kodumaisest rukkijahust Juubelileiva küpsetamiseks.

Löödigi käed: Eesti Rukki Selts, Eesti Põllumeeste Keskliit, Tartu Mill möldrite esindajana ja Leiburi leivatootjate esindajad
Löödigi käed: Eesti Rukki Selts, Eesti Põllumeeste Keskliit, Tartu Mill möldrite esindajana ja Leiburi leivatootjate esindajad Foto: Eesti rukki selts

Eelmise aasta 24. augustil korraldasid Eesti Rukki Selts, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Põllumeeste Keskliit suure külvipäeva, millega sai ülemaaline rukkiaktsioon alguse. Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud esimese rukkipõllu külvas rukkikuningas Hans Kruusamägi Väike-Maarja vallas Lääne-Virumaal.

Kõik aktsiooniga liitunud rukkikasvatajad saavad oma juubelipõldude tähistamiseks vastava viida, et ka tarbijad näeksid, kust tuleb Juubelileiva valmistamiseks kasutatav rukis.

Allikas: Eesti Rukki Selts

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles