«Laste Vabariik» andis välja esimese passi ja asus teele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silberauto eritööna kingituseks valminud auto, mille kastist saab lava ja kuhu mahuvad kõik elamustuuri olulisemad vahendid ja rekvisiidid.
Silberauto eritööna kingituseks valminud auto, mille kastist saab lava ja kuhu mahuvad kõik elamustuuri olulisemad vahendid ja rekvisiidid. Foto: EV100 portaal

​Kolmapäeva pärastlõunal startis Kadriorust presidendi lossi õuelt elamustuur «Laste Vabariik». Uudistajatele ja kutsutuile avanes küll vaid killuke kogu elamustuuri uhkest väljapanekust, ent aimu tulevast saadi nähtu põhjal ometi.

Et Eesti riigi sajas sünnipäev jõuaks ka kõige kaugemasse Eestimaa külla, tõsteti elamustuur nüüd ratastele. Esimene peatuspaik on Põltsamaal ja ühtekokku on peatusi kokku 53. Millal aga EV100 programmi kuuluv elamustuur sinu kodukanti jõuab ja mida oodata on?

No näiteks, et auto-laval mängitakse teatrietendust ja saab laulu kuulata. Või et näituse- ja näppimisalal on võimalik kõike lähemalt uurida – olgu väljapanek siis Iloni imedemaalt, ajaloomuuseumist või rahvusringhäälingu lasteportaalist pärit. Ning et tegelusalal võib tänu tervishoiumuuseumile inimese kõhuõõnsuse eripärasid  lähemalt vaadelda, paarismehe suusatamist proovida või taaskasutuse imesid lähemalt proovida.

Õpiala
Õpiala Foto: EV100 portaal

Lapsi oli sel pärastlõunal lossiesisel ikka päris palju, kuid ometi oli kõik nii vaikne – järelikult köitis nähtav ja pakutu sedavõrd, et isegi juba kogenum koolilaps end eksponaati uurima unustas. Rääkimata neist (vana)vanematest, kes rõõmuga isegi lustisid.     

Ühtäkki seisid kõrvuti päris- ja mänguriik. Ent üks polnud teisest väiksem või tähtsusetum. Vastupidi. Mõlemad olid väga-väga olemas. Kui päris-president Kersti Kaljulaid lavale tuli, jäi nii mõnelgi päris-täiskasvanul suu üllatusest lahti: president rääkis päris peast ja jutt läkski meile kohe päris südamesse. Ema ja vanaemana oskas president öelda just neid mõtted, mida laste ja noorte kultuuriaastal asutatud Laste Vabariik oma alusdokumendis sätestab. 

Passi üleandmine
Passi üleandmine Foto: EV100 portaal

Elamustuurile soove teele kaasa andes avaldas president lootust, et me keegi ei kaotaks kunagi seda lapsemeelsust, mis mängulusti aitab alles hoida. Sest vaid tegemise ja elu-rõõmu põuetaskus hoides saab Eesti kord ka 200. sünnipäeva pidada. Lõpetuseks oli presidendil veel üks suur soov: et me kõik saaksime kõike teha alati koos perega.       

Lossiplatsi kontserti juhtinud Otto Samuel Kahar kinkis südamliku kõne peale president Kaljulaidile «Laste Vabariigi» passi – selle kõige esimese, mis välja antud. Piltki oli passi sisse kleebitud. Presidendil jäi üle vaid oma nimi sisse kirjutada.  

Mängulise Laste Vabariigi esimene pass anti üle päris-presidendile
Mängulise Laste Vabariigi esimene pass anti üle päris-presidendile Foto: EV100 portaal

Et aga ka president kõike ja rohkem oma perega koos teha võiks, kinkis Otto presidendile veel kaks ekstrapassi. Laste jaoks. Lastelastele seekord passe veel ei tehtud, sest nii tillukesed on ju kõikjal teretulnud.

Olgu siinkohal veel öeldud, et elamustuurile pääsevad kõik huvilised kõikjal ja tasuta. Ning passi saab alles «Laste Vabariigi» alal ning see eriline dokument antakse kõigile kuni 12-aastastele. Mida täpselt «Laste Vabariigi» kodaniku tunnistusega teha saab, selgub juba passi lähemalt uurides. Kindel on, et selle dokumendi saajal juba elus igav ei hakka.

Saja-aastased kaksikõed Hulda ja Gulda
Saja-aastased kaksikõed Hulda ja Gulda Foto: EV100 portaal

MIDA TEHA SAAB, KUI ELAMUSTUUR JÕUAB SINU KODUÕUELE?

  • Laste Vabariigis saab näha etendust «Kõige parem kingitus!», kus saja-aastased kaksikõed Hulda ja Gulda Eesti 100. sünnipäevaks valmistuvad. 
  • Mängualal õpivad lapsed Eestit eri nurkade alt tundma, 
  • töötubades meisterdavad ja nuputavad. 
  • Laval astuvad üles kohalikud lapsed ja noored.

MILLEST RÄÄGIB TEATRIETENDUS «KÕIGE PAREM KINGITUS»?

Kätlin Vainola kirjutatud teksti sisu on sügav ja mitmekihiline ning vaieldamatul põnev ka vanemale vaatajale. Peategelasteks on kaks atsakat vanaprouat Hulda ja Gulda, kes elavad ühel väikesel saarel ning peavad vahvat vanakraamipoodi. Vabariigi 100. aastapäeva hommikul pidupäevakooki küpsetama asudes avastavad naised aga, et korsten ei tõmba. Kutsutakse muidugi korstnapühkija, ent katusele ronivad ka prouad ise. Kuna nad sinna siis kinni jäävad, tuleb tuppa jäänutel kook valmis teha. Küpsetuslõhnade saatel arutletakse, mida riigi sünnipäev täpsemalt tähendab ja kas kinke ka saab?

Lihtsakoeline, kuid suurepärane näidend on täis vahvaid situatsioone ja mahlakaid karaktereid. Teiste hulgas näiteks Suitsupääsuke Teele, kes jõuab erandkorras varem (ikkagi veebruar!) lõunamaalt koju ja Tolmurull Asalea, kes igatseb rahu ja kordab pidevalt, et «nii nagu praegu on, on hästi. Peaasi, et miski ei muutu».

Mängu tuleb ka linnapoiss Priit, kel päris-vanaema polegi, kui on mälestust kohast ja inimestest, kellega koos veetnud ta kord toreda suve...

Näidendi lavastas Taavi Tõnisson, kunstnik on Mae Kivilo, mängivad Viljandi kultuurikolledži vilistlased 

Foto: EV100 portaal

MIS ON «LASTE VABARIIK»?

  • ​EV100 programmi kuuluv «Laste Vabariik» on lastele suunatud ettevõtmiste sari, mis sõidab igasse Eesti maakonda kohale, pakib lahti teatrilava, atraktiivse labürint-linnaku koos teematornidega ja töötubade ala ning kutsub pealinnast kaugel(gi) elavad lapsed üheks päevaks kogema midagi ainukordset – Eesti sajandat sünnipäevapidu.
  • Kultuuriministeeriumi poolt ellu kutsutud laste ja noorte kultuuriaasta suursündmus.
  • Kolme tegelusalaga elamustuur, mis reisib Eesti väiksemates kohtades 25. maist 8. septembrini.
  • Etendusealal toimub etendus ning kohalike laste ja noorte programm;
  • Mänguala sisustavad projektis osalevad partnerid – elamuskeskused, muuseumid ja teised igapäevaselt lastele tegevusi pakkuvad partnerid;
  • Töötubade alal toimuvad paljude erinevate valdkondade õpitoad.
  • Laste Vabariik jõuab igasse maakonda ja on kõigile tasuta.
  • ala disainerid on Mae Kivilo ja Kaarel Kuusk, teematornid maalis Tiia Mets.
  • Kokku 55 sihtkohta, ühes maakonnas korraga 2-5 päeva.
  • Päev algab kell 12 ja lõpeb kell 17. Teatrietendus kestab u 40 minuti
  • Projekti koordineerib Eesti Lastekirjanduse Keskus.
  • Elamustuuri peatuspaikade koostööpartner on Eesti Avatud Noortekeskuste Ühendus.
  • Laste Vabariigi elu kajastavad Laste ja noorte kultuuriaasta «Mina ka!» veeb minaka.eeERRi Lastejaam ja EV100 koduleht.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles