Eesti sai kingituseks palverännutee

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval esitleti Pirita kloostrist kuni Vastseliinani kulgevat 460 kilomeetri pikkust palverännurda. Teekonnale toetuseks loodud ka kaardirakendus.

Palverännutee loomise eestvedaja Lagle Pareki sõnul on kultuurilooliste vahepeatustega palverännutee Piritalt läbi Eesti kuni Vana-Vastseliinani kloostri ja tema sõprade kingitus Eestile riigi 100. sünnipäeva puhul.

«See on iseenda leidmise teekond ja võimalus õppida lugudest, mida jutustavad palverännuteed ääristavad paigad kaugetest aegadest, esivanemate vaimsusest ja kätetööst,» esitles Parek teekonda. 

460-kilomeetri pikkune palverännutee algab Pirita kloostrist, läbib seitse maakonda – Harjumaa, Järvamaa, Jõgevamaa, Viljandimaa, Tartumaa, Põlvamaa, Võrumaa) – ja lõpeb Vastseliina linnuse külastuskeskuses. Põhiteekonna veerele jääb enam kui 140 kultuuriliselt olulist peatuspaika.

«Teekonna määramisel oleme püüdnud vältida suurema liiklusega teid ja eelistada loodusradu. Samuti oleme püüdnud inimesi viia nendesse kultuurilooliselt olulistesse paikadesse, mis on seni pälvinud põhjendamatult vähe tähelepanu,» avaldas Parek.

Koostöös Maa-ametiga on valminud palverännuteest ka kaardirakendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles