«EV100 igas külas» toob riigi sünnipäeva kogukondadesse

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

​Laupäeval, 5. augusti õhtul kuulutatakse Viljandimaal Vana-Võidus välja Eesti Vabariik 100 kohalikele kogukondadele keskenduv programm «EV100 igas külas». Juba praegu on programmis ligi 100 sündmust üle Eesti.

«Eesti Vabariigi 100. sünnipäev on meie kõigi pidu ja seepärast võiks see jõuda maa igasse nurka ja kogukonda,» rääkis EV100 korraldustoimkonna suursündmuste juht Margus Kasterpalu.

«Kutsume üles Eesti maa- ja linnakogukondasid leidma juubeliperioodil hetke, kus saaks ka isekeskis meie sünnipäeva tähistada.» 

«EV100 igas külas» projektijuhi Merle Jantsoni sõnul on juba praegu programmis osalemisest teada andnud ligi 100 kogukonda.

«Praegu ongi õige aeg oma kogukonnas läbi mõelda, kuidas Eesti sünnipäeva meeldejäävalt tähistada,» selgitas Jantson. 

Enim programmis osalejaid on praeguse seisuga Saare- ja Harjumaal (12) ning Pärnu-, Järva- ja Valgamaal (8).

Merle Jantsoni sõnul lisandub programmi külasid ja kogukondasid iga päevaga. 

«EV100 igas külas» avatakse laupäeval, 5. augustil kell 19 Viljandimaal Vana-Võidus asuvas Viljandi Kutseõppekeskuses, kus toimub XII Eesti Külade Maapäev. Kell 18 istutatakse samasse Eesti Vabariigi sajandale juubelile ja Maapäevale pühendatud pärnaallee

Täiendatud:

Sündmuste sarja avab president Kersti Kaljulaid. Ühiselt istutatakse 20 pärnapuud, millele järgnevad presidendi kõne, kontsertetendus ning simman koos ansambliga Untsakad.

Pärnasalu istutavad president, EV100 juhtrühma esimees Toomas Kiho, Viljandi maavanem Erich Palm, Kodukandi juht Krista Habakukk, väliskülaliste ning võõrustava Vana-Võidu esindaja.

Kell 19 peab president kõne maapäevalistele ja avab «EV100 igas külas» kontsertetenduse, mis annab ülevaate EV100 sünnipäevakingitustest ja pidudest. Üks kogukond igast maakonnast on selle tarvis teinud tutvustava video – täpselt sellise, mis nägu ja tegu on nende küla, milline saab olema nende EV100. Suurel ekraanil näidatavate lugudega vaheldumisi astuvad üles lauljad, tantsijad ja pillimehed. Ka nemad on kokku tulnud Eesti maakondadest, ka neil on EV100 jaoks oma lugu ja tegemised.

Vana-Võidus toimuv Maapäev on Kodukandi tähtsündmus, mis leiab aset üle aasta. Esimest korda on ligikaudu 400 maapäevalise võõrustajaks Viljandimaa. Maapäeva eesmärk on koondada oma liikmed, maakondade külade esindajad, koostööpartnerid ja võimuorganid ühistesse mõttetalgutesse maaelu arendamise teemal.

Toimuvad teemakojad ja debatt, pühapäeval annavad maapäevalised peaministrile ja maaeluministrile üle XII Maapäeva manifesti.

«EV100 igas külas» kohta loe lähemalt SIIT

2018. aastal möödub 100 aastat Eesti Vabariigi loomisest. Sünnipäeva tähistatakse 2017. aasta aprillist 2020. aasta veebruarini. Ettevalmistuste kohta leiab lisainfot www.ev100.ee.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles