Kus Eesti sel nädalal sünnipäeva peab?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii palju põnevat on igal pool... kuhu minna, loe lähemalt.
Nii palju põnevat on igal pool... kuhu minna, loe lähemalt. Foto: pexels.com

Eesti Vabariigi juubeliprogramm kogub tuure ja alanud nädalasse viis vallatut võimalus, kuidas Eestit haaravast sünnipäevameeleolust osa saada.

Esmaspäev, 14.august

  • Pop-up merekool «Meresõber» on Võrus. Viis päeva kestev merekool noortele annab ülevaate merel käitumise põhitõdedest, saab omandada algteadmised purjetamisest, kajaki ja SUP-lauaga sõitmisest ning lohesurfist. Registreerimine ja lisainfo www.puri.ee. Pop-up merekool «Meresõber» on Eesti Jahtklubide Liidu kingitus.   

Kolmapäev, 16. august 

  • EV100 teatrisari «Sajandi lugu» teeb algust teater NO99 lavastusega «NO34 Revolutsioon». Teatrisarjas osaleb 22 teatrit, kes järgneva aasta jooksul etendub igal kuul üks lavastus, milles käsitletakse viimase sajandi üht aastakümmet. «NO34 Revolutsioon» keskendub aastatele 1910.-1920. Loe lähemalt EV100 teatrisarjast siit 
  • Kell 13 toimub EV100 lõunakontsert Telliskivi Loomelinnaku restoranis Kivi Paber Käärid. Esinejaks on hinnatud bassist Peedu Kass. Kontsert on järjekorras juba kolmas läbi suve toimuvast EL eesistumise ja EV100 välisprogrammi lõunakontsertide sarjast. NB! Kui muusikaline lõunapaus vahele jäi, saada seda järelvaadata siit:

Neljapäev, 17. august 

  • Lõhavere Linnamäel Viljandis esietendub lavastus «Lembitu – kuningas ilma kuningriigita». Ajaloolis-eepiline suvelavastus põhineb 800 aastat tagasi toimunud Madisepäeva lahingus toimunud sündmustel. EV100 kingitusena valminud lavastuse taga on MTÜ Temuf

Reede, 18. august 

  • Kumu kunstimuuseumis koostöös Tallinn Art Space galerii ja Eesti Litograafiakeskusega esitlevad 20 kaasaegse Eesti kunstniku ühisprojekti «Vabadus 21. sajandil». Tegemist on vabadust defineeriva loominguga, millega tähistatakse ühelt poolt Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva ning teisalt kutsutakse ellu seni suurim Eesti kunsti maailma viimse projekt. Kunsti saab näha ka tulevastes pop-up galeriides ning maailma suurlinnades.   
  • Kell 17 algab Võrus kunstigaleriis Avatud Ateljee (Jüri26) vestlusring «Vabaduse maagiline ilu». Kirjanik Pille Õnnepalu ja kunstnik Pire Sova ning nende külalised Ruti Jõgi-Rumvolt ja Aivar Rumvolt vestlevad omavahel ja kuulajatega loovuse vabadusest. Samas avatakse ka Pire Sova abstraktsete maalide näitus seeria Nimeta 1-3 (2013). Nendest maalidest on kirjutanud Pille Õnnepalu oma romaanis "rääkimine vaikimine nutmine: vabaduse seletamatu ilu". Teisi romaanis olevaid Pire Sova teoseid saab vaadata SIIT. Näitus on avatud 1. septembrini. MTÜ Avatud Ateljee Klubi​ üritust toetab EV100 ja Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus.

Laupäev, 19. august 

  • Kell 7.30 alustab Triathlon Estonia võistlusi Sakus. Tegemist on ainsa täispika triatloniga Eestis ja Baltikumis. Võistlus on pühendatud Eesti Vabariigi sünnipäevale ühendades ja suurendades huvi kestvusspordi vastu. 
  • Kell 12 algab XIII Tallinna Kammermuusika Festival Vabaduse Väljakul. Festival kestab 30. augustini ning kontserte antakse kuues erinevas kohasa. Üritus on Muusikute fond PLMF kingitus Eestile. 

Pühapäev, 20. august 

  • Toimub Läänemaal EV100 pühendatud Kullamaa kihelkonna tantsupidu. Tantsupeol esinevad Kullamaa kihelkonna piiridest pärit rühmad, kokku üle 200 tantsija. Kell 17 algab rongkäik Rohumäelt Kullamaa Keskkooli staadionile ning sellele järgneb tantsupidu. 
  • Toimub Valgas Säde pargis avalik pärimuspulm, mis viiakse läbi tuginedes 19. sajandi eesti pulmatraditsioonidele. Tegemist on taasloodud pulmaga, kus suurüritus toob publiku ette terve päeva kestva programmi kõikidest pulma traditsioonidest. Pärimuspidu saadavad erinevad ansamblid, melu loovad käsitöö ja mahetoodangu kauplejad. Pere pisematele on avatud ka lasteala. Pärimuspulm on Valga muuseumi ja Valga Linnavalitsuse kingitus Eesti Vabariigi sünnipäevaks. 
  • Mäksa vallas Tartumaal algab kell 12 koduvalla matkapäev. Koduvalda on laiali paigutatud 40 kontrollpunktiga seiklusrada, kus saab osaleda nii auto kui rattaga. See aasta on üritus pühendatud Eesti Vabariigi sünnipäevaks. 
  • Kell 11 algab Maarjamäe lossipargis perepäev, kus on kohal ka EV100 elamustuur «Laste Vabariik», mis pakub mängulusti ja avastamisrõõmu nii väikestele kui suurtele. Sündmuste rohke päev saab teoks toimub koostöös Eesti Ajaloomuuseumiga. Täpsema kirjelduse ja päevakava leiad SIIT.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles