Kui «Suurus ei loe» ja teised sünnipäevasündmused

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Eesti Vabariigi juubeliprogramm kogub tuure ja alanud nädalasse rida hetki, millest osa saades Eesti sünnipäevale mõelda ja iseseisvuse juubelit tähistada.

Esmaspäev, 11.september 

  • Kell 12 tänab peaminister Jüri Ratas Stenbocki majas ettevõtjaid, kes on rahaliselt panustanud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaga seotud projektide õnnestumisse. Ettevõtjad saavad EV100 raames luua uusi algatusi või toetada juba olemasolevaid. Hetkeseisuga on EV100 projekte toetanud mõnikümmend ettevõtjat ning kümned koostööprojektid on ettevalmistamisel. 
  • Kell 17 toimub Paide Kultuurikeskuses Eva Jänese ning Alice Jänese kunstitööde esitlus. Teosed tõstavad fookusesse põlvkondadevahelisi sidesid ning rõhutab traditsioonide loomist ja pärandamist. Näitus «Lilled Eestile» jääb hiljem avatuks Järvamaa muuseumis. Näitus on Järvamaa muuseumi kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul. Loe lähemalt siit. 
  • Kell 21 toimub Tallinnas Vabaduse väljakul Tallinna tudengipäevade raames Öölaulupidu. Isamaalisi laule saab laulda koos Ott Leplandi, Põhja-Tallinna, Maret Palusalu, Rasmus Rändvee, Peojõukontrolli ja Hardi Volmeriga. Tänavune Öölaulupidu on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale. 

Teisipäev, 12.september 

  • Kell 13 tänab peaminister Jüri Ratas Stenbocki majas Eesti Vabariik 100 elamustuuri «Laste Vabariik» korraldajaid. Elamustuur toimus 2017. aasta maist septembrini ja «Laste Vabariik» peatus üle Eesti poolesajas paigas. 
  • Kell 13 pannakse nurgakivi EV100 arhitektuuriprogrammi «Hea avalik ruum» raames uuenevale Tõrva keskväljakule. Ehitustööde algus on ühtlasi alguseks kogu «Hea avalik ruum» programmile, mille eesmärk uuendada Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks 15 Eesti linna ja asula keskosad

Kolmapäev, 13.september 

  • Kell 19 avatakse Disaini- ja arhitektuurigaleriis (Pärnu mnt 6, Tallinn) rahvusvaheline arhitektuurinäitus «BEL:EST A Laboratory for the City of Europe». Näitusel esitletakse viie Eesti ja Belgia arhitektimeeskonna lahendusi kahele küsimusele: 1) kuidas linnaplaneerimine ja arhitektuur saab luua tasakaalustatumat ühiskonda ning 2) kuidas üha ulatuslikum digitaliseerimine võib muuta füüsilist linnaruumi. Näitus on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale ja Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisele. Lähemalt loe SIIT 

Neljapäev, 14.september 

  • Kell 11 avatakse Londonis sealse disaininädala raames Eesti disaini ülevaatenäitus «Size Doesn’t Matter“. Kollektsioon koosneb üle 50 disaineri kõrgekvaliteedilistest ja väikese tiraažiga toodetest. Sündmus on osa EV100 ja Eesti EL nõukogu eesistumise kultuuriprogrammist. Loe lähemalt SIIT ja SIIT.
  • Brüsselis Kaunite kunstide keskuses Bozar avatakse näitus „Ekraani arheoloogia. Eesti näide“. Näituse keskne idee on tuua kokku kunstnikud,  kes kasutavad mingit tüüpi tehnoloogilist meediumi. Näitusel on esindatud Taavi Suisalu, Sigrid Viiri, Paul Kuimeti, Marge Monko, Ivar Veermäe ja Katja Novitskova teosed. Loe lähemalt SIIT

Laupäev, 16.september 

  • Kell 12 avatakse Raplamaal Kaiu alevikus mälestuskivi üheksel hävituspataljoni liikmele, kes hukati 1941. aasta suvel okupatsioonivõimu käsul. Sündmus on osa EV100 koondprogrammist «EV100 igas külas». Lähemalt teab rääkida Kaiu valla abivallavanemalt Karine Rajasaar (tel 484 5438, 53456010).
  • Kell 15 avatakse Tartumaal Väike-Rakke külas saja laua kaarsild. Külas asub ehe suitsusaun ja just selle sauna juurde rajas kogukond täpselt sajast lauast koosneva silla. Sündmus kuulub programmi «EV100 igas külas». Lisateavet jagab Rakke Külaselts (rakkeselts@gmail.com, tel 53305167) 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles