Eksperimenta! 2017 žürii auhindas Leedu, Läti ja Saksa kunsti tulevikulootusi

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

EV100 kunstiprogrammi kuuluv rahvusvahelise noorte kaasaegse kunsti triennaali Eksperimenta! 2017 auhinnažürii koosseisus Kaarin Kivirähk (Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus), Taaniel Raudsepp (Tallinna Kunstihoone) ja Vano Allsalu (Eesti Kunstnike Liit) tunnustas kolme noort kunstnikku, kelle teosed jäid näitusel silma terviklike lahendustena ja kelles žürii tundis ära tulevikulootused

Žürii esimees Vano Allsalu rõhutas seekordse triennaalinäituse väga kõrget taset ja ennekõike väga oluliste teemade käsitlemist huvitavate kunstimeetodite kaudu, mis tegi žürii valiku vägagi keeruliseks: «Vaadates tänavuse Eksperimenta! väljapanekut rõõmustab noorte kunstnike vaatenurkade ja autoripositsioonide mitmekesisus, nende vahetu ja samas mänguline lähenemine nii väga isiklikele küsimustele kui tänast maailma iseloomustavatele suurtele probleemidele ja teemadele – rändekriisist ja laste-noorte õiguste kaitsest erinevate majandusmudelite ja tulevikuvisioonideni.»

Eksperimenta! 2017 auhinnad:

Foto: www.eksperimenta.net

Vytaute Petkeviciute «Ülemaalitud president» (Leedu)

Žürii tunnustas noort kunstnikku tabava ja lakoonilise ning kunsti ja majanduse vahelisi seoseid vaimukalt avava teose eest, kus autor on lähenenud teemale omapärase ja kontseptualismi traditsioonist lähtuva võttestikuga. Maal kujutab Leedu presidenti Dalia Grybauskaitet Barbie-nukuna. Puhtalt kokkuhoiu mõttes sai see kaetud mandalaga.

Foto: www.eksperimenta.net

Mona Bernhard «Aktsiaturu oraakel» (Saksamaa)

Mona Bernhardi teos on kaasaegne kunstiline tervik, kus majanduse ühe kõige tuntuma sümboli – aktsiaturu protsesse on väljendatud traditsioonilisi käsitöötehnikaid kasutades performatiivsel ja publikut kaasaval moel. 

Foto: www.eksperimenta.net

Elina Puce «Aja struktureerimine» (Läti)

Elina Pucet tunnustas žürii põhjaliku uurimusliku teose eest, mis rakendab tulemuste visualiseerimisel mänguliselt sellist elementaarset kunstilist protsessi nagu värvide segunemine, ning mõtestab läbi kunstilise prisma inimeste ajakasutust, mis omakorda on tihedalt seotud majandusliku mõõtmega meie ühiskonnas ja igapäevaelus.

Žürii soovis lisaks noortele kunstnikele tunnustada ka nende juhendajaid ja kunstikoole. Seoses sellega juthis žürii tunnustavalt tähelepanu Maria Barbakadze, Ilia Uvarovi ja Maria Golovinskaya teostele, mis valmisid Berliini loomingulisel kursusel ning on eksponeeritud pealkirja all «Berliini kirbutug» («Berlin Flea Market»), ning Kanada noorte kunstnike (Angela Anne Fernandez Aguila, Ann Kendell Maloles, Francis Novilla, Aaron Ryan V. Legaspi, Elina Q. Pe Benito, Jenna Li, John Russel Millar) projektile «Keelatud viljad: inimkonna valik kunsti ja majanduse igaveses vastuolus» («The Forbidden Fruit: Humankind’s Choice in the Perpetual Discord between Art and the Economy»).

Eksperimenta! 2017 näitused on kuni 3. detsembrini avatud Tallinna Kunstihoones, Kunstihoone galeriis, Tallinna Linnagaleriis, EKA galeriis, Fotomuuseumis, Sally Stuudios ja Solo Sokos Hotel Estorias.

Kolmandat korda toimuv Eksperimenta! tõi kokku 14-21 aastased noored kunstnikud Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Venemaalt, Saksamaalt, Sloveeniast, Brasiiliast, Kanadast ja Türgist.  

  • Näituste kõrval pakub Eksperimenta! põnevaid tegevusi nii koolivaheajaks kui ka publikuprogramme, samuti töötubasid õpilastele ja õpetajatele ning filmikava.
  • Loe lähemalt: www.eksperimenta.net
  • Tutvu Eksperimenta! programmiga SIIN

Vaataka Aktuaalse kaamera kultuuriuudiste toimetuse tehtud videolõiku Eksperimenta! avapäevast:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles