EV100 sünnipäevanädal jõuab Eesti Vabariigi sünnilinna Pärnusse

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Foto: Pärnu Linn

Reedel, 23. veebruaril on EV100 sünnipäevanädala sündmused pühendatud Eesti Vabariigi sünnilinnale. Sada aastat tagasi 23. veebruaril loeti Pärnus esimest korda ette Eesti iseseisvusmanifest.

Nädalapikkune heitlus Eesti Vabariigi väljakuulutamise nimel jõudis triumfini Pärnus, kus 1918. aasta 23. veebruaril loeti esimest korda ette Eesti iseseisvusmanifest.

Kui sada aastat tagasi esitas Pärnus Endla teatri rõdult iseseisvusmanifesti Maanõukogu saadik advokaat Hugo Kuusner, siis nüüd, 100 aastat hiljem teeb seda Eesti Vabariigi esimese presidendi Konstantin Pätsi pojapoeg Matti Päts.

Vaata, kuidas Pärnu end pidurüüsse sätib:


MIS TOIMUB?

  • Kell 10 asetatakse pärg president Konstantin Pätsi sünnikohas Pärnumaal Tahkurannas.
  • Kell 11.30 mälestushetk Pätside maja juures.
  • Kell 12 esitlevad Riigikantselei ja Rahvusarhiiv Pärnus Raeküla vanas koolimajas Ago Pajuri ja Toomas Karjahärmi kirjutatud monograafiat Konstantin Pätsist.
  • Kell 13.30 pannakse Pärnu jõel nurgakivi Läänemere Kunstisadamale.
  • Kell 15.30 toimub Alevi kalmistul Vabadussõja mälestussamba juures tseremoonia ja pärgade panek. Toimub rongkäik Kuninga tänavale.
  • Kell 17 avatakse Pärnu Kuninga Tänava Põhikooli (Kuninga 29) ees skulptorite Margus ja Mart Kadariku loodud Päästekomitee mälestussammas. Sellel on kujutatud Konstantin Päts, Jüri Vilms, Konstantin Konik ja iseseisvusmanifesti esimene ettelugeja Hugo Kuusner.
  • Kell 18 loetakse Pärnus Rüütli platsil ette iseseisvusmanifest ja algab rahvapidu.
  • Kell 19 algab Pärnu kontserdimajas linna vastuvõtt, kus toimub Rasmus Puuri ja Doris Kareva uudisteose esmaettekanne.
  • Õhtu lõpetab uhke ilutulestik kell 21.

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul tähistatakse vabariigi aastapäeva esmakordselt sünnipäevanädalaga, mis jutustab riigi iseseisvumise lugu. 19.-25. veebruarini toimuvad aastapäevanädala suursündmused Tallinnas, Haapsalus, Narvas, Viljandis, Pärnus, Paides ja Tartus. Ülevaate programmist leiab SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles