Pidu algas! Sakala vahendas muljeid matkaradadelt ja Kurgjalt (6)

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala reporter Marek Tiits läbib koos kolme kaitseväelasega matkatee Põikvalt Raele.
Sakala reporter Marek Tiits läbib koos kolme kaitseväelasega matkatee Põikvalt Raele. Foto: .

Enim viljandlasi läheb matkama Vanaõue ja Kurgja vahel kulgevale 12-kilomeetrisele Sakala teele, mida mööda käis omal ajal Carl Robert Jakobson Viljandisse ajalehte toimetamas. Matkajuht Katrin Kivistiku sõnul on tema rühma end kirja pannud enam kui poolsada inimest. Seltskond istub bussi kella 13 ajal Viljandi Vabaduse platsil, kuhu neile on lubanud teiste seas lehvitama tulla maavanem Erich Palm.

Pärastlõunal läbib matkates Sakala tee ka president Kersti Kaljulaid.

Sakala ajakirjanikest on täna tegevuses kolm. Kui vanemtoimetaja Rannar Raba ja fotograaf Elmo Riig püüavad vahetuid elamusi Sakala teelt ning Kurgja kandist, läbib reporter Marek Tiits (pildil) koos kolme Tapa õhutõrjepataljoni kaitseväelasega 13,8-kilomeetrise matka Põikvalt ja Raele. Tegemist on ühe lõiguga omaaegsest kubermangupiirist, mida kogenud loodusmatkajad sümboolselt kustutavad.

Sakala reporter Marek Tiits läbib koos kolme kaitseväelasega matkatee Põikvalt Raele.
Sakala reporter Marek Tiits läbib koos kolme kaitseväelasega matkatee Põikvalt Raele. Foto: .

Matkapäevaga tähistatakse sajandi möödumist eestlaste asualade ühendamisest ja Eestimaa kontuuri tekkest. „Sada aastat tagasi eraldas Põhja- ja Lõuna-Eestit kubermangupiir, mille me täna üheskoos matkajatega sümboolselt kaardilt kustutame. Nii tähistame meie maa moodustumist, mis oli oluliseks tähiseks teel iseseisvuse poole,” rääkis EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu.  

Seiklussportlased ja hea ettevalmistusega matkajad seavad täna sammud kunagisele kubermangupiirile, mis on üle 400 kilomeetri pikk ja kulgeb Peipsi rannalt Tõstamaani. Tänu matkajate kaasas kantavatele GPS-seadmetele on võimalik jälgida matkarühmade liikumist virtuaalsel kaardil, kus sedamööda, kuidas matkajad maastikul edenevad, kustutatakse Põhja- ja Lõuna-Eestit eraldav piirjoon. Virtuaalset kaarti saab jälgida EV100 kodulehelt ev100.ee, EV100 äpis ning ETV ekraanil.

Endise kubermangupiiri lähedusse läheb Eestimaad avastama veel rohkem kui 2500 rahvamatkajat, kelle sihtkohtadeks on üheksa omaaegse kubermangupiiri läheduses asuvat rahvamaja: Tõstamaa, Lõpe, Järvakandi, Lelle, Kurgja, Oisu, Päinurme, Sadala ja Avinurme. Seal ootavad neid ees soe supp ja kohalike kokkupandud kultuuriprogramm.

Silla suvise 12. noorte laulu- ja tantsupeoga „Mina jään” loob laulu- ja tantsupeoliste muusikaline tervitus Kurgjal. Seejärel süüdatakse südametuledest noorte laulu- ja tantsupeo tuli. Noortepeo korraldajad kutsuvad täna kõiki süütama oma kodupaigas lõkkeid, küünlaid või tõrvikuid, et olla osa 12. noortepeo tule süütamisest ja tähistada Eesti Vabariigi juubelipidustuste algust.

Ka need, kes täna matkal ei osale, on oodatud alla laadima Telia kingitusena loodud EV100 äpi. Äpis südamenuppu vajutades on võimalik anda märku, et kannad Eestimaad oma südames. Kõiki vajutatud südameid kuvatakse ETV ekraanil. Kellel nutitelefoni ei ole, saab oma asukohast märku anda, helistades tasuta numbril 800 8100 või vajutades südame nuppu veebilehel ev100.telia.ee.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles