Meetri kaupa häid tegusid ehk mis on TEOMEETER?

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirusemõõdik
Kiirusemõõdik Foto: pungas.ee

Kodanikualgatusena sündinud Teomeeter on omamoodi masin või süsteem, mis soovib Eesti inimeste käitumist paremaks muuta.

Internetist leitav osalusprojekt pakub meile võimaluse siduda end erinevate tegudega, mis meie ühiskonda ja üldist olemist paremaks muudavad. Teod on veebilehel kirjas lubadustena ning iga lubadusega nõustudes on osalejal võimalus sellest ka avalikult – näiteks Facebooki seinal – teada anda.

Iga Teomeetrisse jõudnud tegu vastab viiele kriteeriumile: see on igale inimesele jõukohane konkreetne käitumine; muudab keskkonna ohutumaks ja/või meeldivamaks; mõjutab teisi; ei loo suuremaid probleeme kui lahendab ja on Eestis reaalselt olemas, ent mitte valdav.

Tegijate sõnul on projekt küll alles algfaasis, ent kaks meie ühiskonda väga oluliselt mõjutavat teemat – liiklus ja alkohol – on juba lubaduste andmiseks üles seatud.

Kolmanda – vägivalla teema osas käib praegu n-ö võimalike lubaduste kaardistamine.  

Kokku on plaanis üles seada 31 teemat. 

“Rääkides juurdunud ühiskondlikest probleemidest, jääb sageli kõlama abitus. Muutuma peaks justkui keegi teine või ametkond. Tegelikult saab igaüks ise palju ära teha. Teomeeter tahab inimesi selles aidata,” seisab Teomeetri kodulehel.

Niisiis: kas sina tead, kui palju head sa iga päev tegelikult teed? Või kui palju sa veel teha saaksid? Teomeetris saab selgeks ka see, et sa ei ole head tehes sugugi üksi. Kui oled oma teod üles leidnud, saad neid ka tuttavatega jagada, andes märku, mida sina väärtustad ja kuidas seda väljendad.

Kui Eesti saab sada, võiks Teomeetrist vastu vaadata siinse rahva kingitus iseendale Sest Eesti on see, mida igaüks meist teeb. Ja tegemata jätab. Ja ongi elu jälle kriipsu võrra parem!

KES TEEVAD ja TOETAVAD?

  • Kodanikualgatus, mida arendab Terve Eesti Sihtasutuse juures tegutsev toimkond. 
  • Toetajad: Eesti Arengufondi Arenguidee stipendium, Riigikantselei, Keskkonnaministeerium, Rahandusministeerium ja Maanteeamet. 
  • Veebikodu: teomeeter.ee
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles