«Põrgu Jaan» on põnevik, kus avaneb müstiline maailm

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
#põrgujaan, #sajabjasajab — filmivõtted Kuijõel, Läänemaal.
#põrgujaan, #sajabjasajab — filmivõtted Kuijõel, Läänemaal. Foto: #põrgujaan – FB

ETV kultuurisaade OP andis ülevaate EV100 programmi kuuluva mängufilmi «Põrgu Jaan» esimestest sammudest. Juttu tuli filmi tegijatega ning näha sai ka võttepaika, kuhu linateose tegevustik asetub.

Produtsent Katrin Kissa sõnul asetub «Põrgu Jaani» lugu pöördelisse aega, kus paljud inimesed on surnud kas sõja või katku kätte ning vanad süsteemid ei toimi, mis tähendab, et inimestel peavad tekkima uued funktsioonid.

«Kui «Rehepapp» oli kena muinasjutt, siis meie film on põnevik, mis rullub vaikselt ja müstiline maailm avaneb.»

Kunstnik Matis Mäesalu meenutas, et kuigi nad alustasid «Põrgu Jaani» võttepaiku otsides Läänemaalt, siis jõudsin nad lõpuks sinna otsapidi tagasi. «Me otsisime võttepaiku tegelikult ka isegi teistest riikidest, ma käisin läbi väga palju raamatuid ning ilmselt olen ma kõik Eesti mõisad läbi vaadanud, aga lõpuks läks ikka nii, et jõudsime siia,» lisas Mäesalu.
Ta tõdes, et kõige suurem pähkel oli see, kas nad suudavad praktilises mõttes kõik kokku panna. «Võtta need vanad palkmajad lahti, olemata kindel, kas need üldse uuesti kokku lähevad. Esimesed pool aastat hoidsin ikka hinge kinni,» muheles kunstnik.

«Eks ta ongi selline kombinatsioon, kus võtad appi oma fantaasia ning võtad samas appi õpikud ja vanad gravüürid-maalid ja üritad neid kombineerida,» mainis kostüümikunstnik Jaanus Vahtra. 

Vahtra sõnul on «Põrgu Jaanis» on fantaasiat, karakterit ning ka kostüümiajalugu.

«Kui «Rehepapi» puhul leidsid kasutust suures osas originaalesemed, siis selles filmis oleme me kostüümid ise õmmelnud,» ütles ta ja selgitas, et riided on käinud igasugu vannides.
«Küll värvimisvannides ning ka kaaliumpermanganaadilahuses, et nad näeksid välja kulunud ja plekilised.»

Mängufilmi peategelast kehastab näitleja Meelis Rämmeld. Teistes osades on mh Pääru Oja, Priit Pedajas, Aivar Tommingas.
Filmi režissöör on Kaur Kokk.
Linateose jõuab kinodesse 2018. aasta oktoobris.



Samal teemal on EV100 lehel ilmunud ka: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles