«Meresõber» kutsub mereriigi asukaid tarkust koguma

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka mereharidust tuleb õppida esmal ikka kuival maal.
Ka mereharidust tuleb õppida esmal ikka kuival maal. Foto: pop-up merekool Meresõber

EV100 programmis on koht ka mereharidusel ja veemõnudel. Nii alustab juunis kaheksas Eesti erinevas paigas koolituspäevi pop-up merekool «Meresõber», et anda nii lastele kui täiskasvanutele võimalusi proovida omal käel erinevaid merespordivahendeid, saada vahetu kogemuse merel käimisest ning tutvuda merega seotud vaba aja veetmise võimalustega. Kuid kas veekogemuse saavad ka need lapsed, kelle kodukandis mereranda pole?

Pole midagi paremat, kui järjepidevus. Üks vahva näide sellest on EV100 programmi kuuluv sündmustesari «Meresõber». See liikuv pop-up merekool alustas oma teekonda siis, kui Eestis oli merekultuuriaasta. Ning jätkab tänavu, mil 2017 aasta on pühendatud lastele ja noortele.

Eesti on ju teadagi mereriik, ent mereharidusega on meil siiani pisut nigelad lood. On ju meie rahva ajaloos aeg, mil isegi niisama randa jalutama minemise soov asja piirivalvuri ärevile. 

Kuidas aga vee ääres käituda, mida ja kuidas teha või tegemata jätta? Milliste vahenditega seilama ja seiklema tohib minna – seda kõik saavadki lapsed «Meresõber» merekoolis õppida.

Suve jooksul jõuab «Meresõber» kaheksasse maakonda ja sel aastal käiakse ka neis kohtades, kus merd küll pole, ent korralikum siseveekogu on ometi. Nii saavad sajad noored vahetu kogemuse veekogu ääres ja lainetel vaba aja veetmise võimalustest.

Pop-up merekooli asukohad:

  • 5. – 11.06 Pirita
  • 12. – 18.06 Tilgu
  • 26.06 – 09.07 Kärdla
  • 10. – 16.07 Kakumäe, Tallinn
  • 17. –30.07 Eisma
  • 31.07 –06.08 Räpina
  • 07. – 20.08 Võru
  • 21. – 31.08 Viljandi

Meresõber annab võimaluse veele minna kahel erineval viisil:

I Eelregistreerimisega 5-päevane merekool noortele

5-päevase koolituse raames antakse ülevaade merel käitumise põhimõtetest ning omandatakse algteadmised purjetamisest, kajakiga sõitmisest, SUP-lauaga sõitmisest ning lohesurfist.

5-päevane merekool on mõeldud 8–16-aastastele noortele ning osalustasu on 15 eurot osaleja kohta.

Olenevalt asukohast moodustatakse kaks kuni neli 18-liikmelist gruppi: Kärdlas, Eismas, Võrus ja Viljandis neli gruppi ning Pirital, Tilgus, Kakumäel ja Räpinas kaks gruppi.

NB. Viljandi teise nädala kursused on erandina 4-päevased.

5-päevase kursuse kava, iga päev kaks tundi:

1. päev: sissejuhatav loeng veeohutusest ja spordivahenditest
2. päev: purjetamine
3. päev: kajakiga sõitmine
4. päev: SUP-lauaga sõitmine
5. päev: lohesurf / purjetamine

Kuna osalejate arv 5-päevasel kursusel on piiratud, on vajalik eelregistreerimine. Registreerimine on alanud ja kestab Eesti Jahtklubide Liidu kodulehel. NB! Registreerimise kinnitab osalustasu maksmine.

II Kiirkursus “Esimest korda veele!”

Õhtuti kell 16.00–19.00 ning nädalavahetuseti kell 10.00–19.00 on pop-up merekool «Meresõber» avatud kõikidele huvilistele, kes soovivad proovida erinevaid veespordivõimalusi.

1-tunnisele kiirkursusele võetakse elava järjekorra alusel ning ühekordne osalustasu on 5 eurot.

Pop-up merekooli instruktorid on Eesti oma ala professionaalid, kes  puutuvad veespordiga kokku igapäevaselt. Näiteks vaneminstruktor Elise Umb on Eesti koondislane purjetamises ning kuulub paadiklassi 470 naiste arvestuses maailma paremiku.

Purjetamisega alustas ta juba 5-aastaselt Optimisti klassis ning tänaseks on saanud sellest tema elukutse. Lisaks merel praktiseerimisele õpib ta Tartu Ülikooli kehakultuuri magistrantuuris purjetamise erialal.


Meresõbra projekti on 2016. aastal ellu kutsunud Kultuuriministeeriumi poolt algatatud Merekultuuriaasta 2016. «Meresõber» on jätkuprojekt, mida toetab EV100. Et mereharidus jõuaks võimalikult paljudeni ja ka siseveekogude äärde, selleks on abikäe ulatanud Tallinna linn, Harku vald, Hiiu vald, Vihula vald, Räpina vald, Võru linn, Viljandi linn.
Erilist hoolt meie eest kannab ka 4Energia.
Merelaagri projekti veab Eesti Jahtklubide Liit, projektijuht on Indrek Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles