Mõistatuslik tänavakunstnik Edward von Lõngus alustab Euroopa tuuri

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
​KIVIKUNINGAS: Tallinn Art Weeki üks vedajatest Kadri Uus avas salapärase tänavakunstniku Edward von Lõnguse Euroopa turnee teosega kivikuningast, kes mobiilirakenduse abil koguni ellu ärkab.
​KIVIKUNINGAS: Tallinn Art Weeki üks vedajatest Kadri Uus avas salapärase tänavakunstniku Edward von Lõnguse Euroopa turnee teosega kivikuningast, kes mobiilirakenduse abil koguni ellu ärkab. Foto: Robin Roots

​Kunstifestivali Tallinn Art Week raames tekkisid ööl vastu eilset Tallinnas majaseintele grafitid värvikatest fantaasiategelastest, kellega Eesti tuntuim ja salapäraseim tänavakunstnik Edward von Lõngus peagi Euroopa tuurile läheb

Linnaruumi vastilmunud grafititegelasi võib pidada Eesti vabariigi eakaaslasteks ja nende ilmumine tähistab omal moel Eesti peatset juubelit – nii kerkis näiteks vanalinnas Nunne tänaval seinale kivikuningas. Liitreaalsuse tehnoloogial põhineva mobiilirakenduse abil, millega saab teha tutvust veebilehel restartreality.ee, on aga võimalik need tänavajoonistused lausa ellu äratada. Rakenduse saab alla laadida enne Lõnguse Euroopa tuuri, mis on korraldatud nii Eesti 100. sünnipäeva kui ka kunstniku kümnenda tegutsemisaasta auks.

Lõnguse töid saab näha ligi kümnes Euroopa pealinnas, kaasa arvatud BrüsselisRoomasHelsingis ja Berliinis. Seinad, millele teosed tekivad, on nii Eestis kui ka välismaal leitud koostöös Lõnguse loomingu austajate ja Eesti sõpradega.

Tallinn Art Weeki üks peakorraldajatest Kadri Uus ütleb, et seda ei tea täpselt keegi, kes on Edward von Lõnguse nime taga: «Nagu ta ise on öelnud, et oluline on kunst ja ideed, ning füüsiline vorm – kas see on üldse olemas?» Kadri usub, et Lõngus jääbki salapäraseks.

Seintele kunsti tegemine ei ole aga lihtne, ilma et keegi kaebaks või sooviks grafiti maha võtta.

«See käib osalt tänavakunsti juurde, aga tegelikult on kohati ka positiivseid üllatusi,» tõdeb korraldaja, et Lõnguse töödele on paljud sooja poolehoidu avaldatud. «Väikesed pahandused käivad aga asja juurde.»

Kust läheb siiski piir kunsti ja sodimise vahel?

«Piir jookseb inimeste jaoks eri kohtadest. On erineva taluvusastmega isikuid,» selgitab Kadri, et ka maalikunstis on töid, mis inimestele ei meeldi.

«Kui rääkida Lõngusest, siis on tal praeguseks päris suur austajate klubi. Kindlasti on üks põhjus see, et ta oskab meie kultuurilisi koode häkkida, nendes töödes on alati meile midagi hästi lähedast ja ka sotsiaalkriitikat.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles