Kas sina tead, milliseid lugusid need seinamaalingud räägivad?

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

EV100 juubeliprogrammi kuuluv tänavakunsti festival Mextonia tõi Eesti avalikku linnaruumi ühtekokku 50 seinamaalingut. Tallinnas, Viljandis, Tartus ja Ahtmes kaeti tähenduslike piltidega ühtekokku 6000 ruutmeetrit ehk 26 seina ja hoonet. 

60 vabatahtlikku tänavakunstnikku Eestist ja maailma eri paigust maalisid Eesti kultuurilisest identiteedist inspireerituna 50 seinamaalingut üle Tallinna ning koostöös festivaliga Stencibility lisaks ka Tartus, Viljandis ja Ahtmes.

Festivali korraldamine oli mehhiklaste kingitus Eesti 100. sünnipäevaks.

Mehhikost saabus Eestisse 16 Mehhiko kunstnikku ning üheksaliikmeline korraldusmeeskond. Festivalil osalesid ka mitmed tunnustatud rahvusvahelised tänavakunstnikud Hispaaniast, Uus-Meremaalt ja Kanadast.

«Oleme väga õnnelikud, nähes lõpptulemust ning kuuldes osalejate, seinaomanike ja möödakäijate tagasisidet valminud teostele, nähes nende nägudel rõõmu ja tänulikkust.

Kuigi festival on tehniliselt lõppenud, siis teatud mõttes on see alles algus. See, et üle 30 andeka Eesti ja teine samapalju külalistänavakunstniku pühendas oma aega ja annet, selleks et teha Eestile kingitus, see hakkab siin alles vaikselt kohale jõudma.

Need tänavakunstnikud töötasid ennastunustavalt ööd ja päevad, hoolimata suurest tuulest ja jahedast ilmast, et väljendada armastusest ja hoolivust oma kodumaa ja Eesti vastu. Selle põlvkonna käes on meie tulevik ja ma tunnen tulevikku sellistes kätes palju kindlamalt.

Sõltumata blokeeringutest, mis meil festivali ettevalmistuste teel olid, on siiski Eesti demokraatlik riik, kus headele ja armastusega täidetud tegudele on ruumi,» rääkis Mextonia festivali Eesti korraldaja Sigre Tompel.

Mextonia manifesti järel on kõik maalingud loodud eesmärgiga rääkida siinse põlisrahva sümbolitest, seda nii kohalike kui ka külaliskunstnike silma läbi, viies sellega Eesti kultuuri maailma.

Kohal oli ka maailmakuulus New Yorgist pärit fotoajakirjanik Martha Cooper, kes on tänavakunsti ajalugu ja arengut kajastanud läbi 40 tegevusaasta. 

«Mis mulle Mextonia puhul tõeliselt muljet avaldab, on see, kuidas vaid käputäis inimesi on suutnud tulla välja erilise ideega ning selle ka ellu viinud; tuua kõik siia kohale, leida seinad, hankida vajaminevad load ning see kõik rahastada. See näitab meile kõigile, et me suudame oma unistused ellu viia. See on midagi sellist, mis on mulle väga inspireeriv,» tunnistas Cooper.

Tänavakunsti fanaatikutel on võimalik ka kogu Mextonia tuur ette võtta, vaata Mextonia festivali tänavakunsti teoste asukohakaarti 

NB! Tallinna Sadama kruiisikai seinal olevaid maalinguid (vaata galeriist lähemalt) saab näha ka merepäevade raames 17.–18.juuni kell 18.00–20.00.

Festivali korraldajad on Nueve Arte Urbano Mehhikost ja Todoesuno Eesti. Festivalile aitasid kaasa kohalikud organisatsioonid EKKM, Stencibility, Pirados, JJ-Street Baltic Sessions ning Tallinna Ülikooli kultuuriakadeemik Marju Kõivupuu. Projekt rahastati valdavalt Mehhiko eravõtte Incusa SA de CV toetusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles