Tasuta asjade tuur rändab Ida-Virumaal

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Foto: FB/thekraam/

Kuni 6. augustini toimub omapärane suvetuur pealkirjaga “Wall of kindness”. Loe lähemalt kus ja miks selline KKEKi ja EV100 kunstiprogrammi kuuluv ettevõtmine sündinud on.

“Wall of kindness” sai alguse Iraanist, mille algatas üks anonüümne iraanlane heategevusliku aktsioonina. Linnaruumi jäeti riideid inimestele, kellel võib neid vaja minna.

Liikumise moto: “jäta (siia riided), kui sul ei ole vaja” ja “võta, kui sul on vaja”.

Kraam teeb iraanlaste algatusest remake versiooni.

T 1. august – Kasepää, ambulARToorium, kell 15-18
N 3. august – Jõgeva kultuurikeskuse ees, Aia 6, kell 15-18
R 4. august – Esna mõisa hoovis, kell 15.30-17.30 
L 5. august – Väike-Maarja, Grossi poe ees, Pikk 9, kell 16-18
P 6. august – Vao Majutuskeskuse ees, kell 12-14


Suvetuur kuulub KKEKi ja EV100 kunstiprogrammi «Rändajad ja kohanejad – kogukondade lood üle Eesti».

Sügisel jätkub kunstiruumis Kraam 2016. aastal alguse saanud piirideta kohvik – “Coffee without borders” (CWB). Toimuvad kokkusaamised, arutelud, kus Kraam toimib kogukondliku kokkusaamise kohana. Kunstnikena kasutame sotsiaalse loomingulise aktivismi vormi, et põgenikekriisi teemaga edasi tegeleda.

Kraami kunstiruumis toimuvad ka töötoad koostöös kunstnike, pagulaste või endiste pagulasstaatuses olnud inimestega.
Kraam artist-run space algatajate kunstnike Killu Sukmiti ja Minna Hindi põgenikekriisi käsitlev projekt “Linnutee” kaasab Eestisse saabunud varjupaigataotlejaid, pagulasi ja kunstnikke, kutsub töötubadesse, suvetuurile ning piirideta kohvikusse – “Coffee without borders”. See on jätkuprojekt, mis sai alguse 2015. aastal koostöös Varjupaigataotlejate Majutuskeskusega (Vao Keskusega).

Valmistasime 2015. aastal ette feministlikku kultuurifestivali Ladyfest Tallinn 2016 (koostöös Mari-Leen Kiipli, Pire Sova ja Anna-Stina Treumundiga) ning otsustasime võtta Ladyfesti teemaks pagulasdebati, et kaasa rääkida ülemaailmselt olulises teemas. Käisime alates 2015 novembrist kuni 2016 märtsini Vao Keskuses läbiviimas kunsti töötubasid, kasutades sotsiaalse aktivismi vormi ning kaasates loomingulisi eneseväljendusvahendeid. Protsessi käigus töötubades tehtud töödest valmis Ladyfesti ajaks näitus “Welcome me Estonia. Добро пожаловать мне в Эстонии. Tere tulemast mulle Eestis”. Praeguseks on paljud, kellega Vao külas tutvusime, saanud “jah”-sõna, kolinud või kolimas, otsimas elamist ja tööd või ootamas vastust. Aga mitmed inimesed, kellega olime sõbraks saanud, on ka tagasi saadetud, kust tuldi.

Oleme kaasanud Vao Keskuse elanikke Kraami kunstiruumi üritustele: esinema näitusel “Poliitiline kleit”, kangastelgedel vaipade kudumisel, Iraani režissööride filmiõhtute ja “Coffee without borders” (CWB) kokkusaamiste aruteludes, kus Kraam toimib kogukondliku kokkusaamise kohana. CWB kohvik on mõeldud kõigile, kes armastavad vabadust ja vihkavad piire. Inimesed on teretulnud vaatamata sellele, mis nende passis kirjas on, mis värvi pass on või kas üldse passi ongi. CWB pakub võimalust veeta aega heas seltskonnas ja programmi (vestlusõhtud, filmid jne.), mis puudutab pagulaste õigusi. Mitmed varem pagulasstaatuses olnud inimesed on abiks neile, kes on äsja Eestisse saabunud. Kunstnikena kasutame sotsiaalse loomingulise aktivismi vormi, et põgenikekriisi teemaga edasi tegeleda.

Üleliigsetest asjadest vabanemiseks vaata kuhuviia.ee
Info Facebookis ja aadressil kraamstuff.tumblr.com
Kirjutada saab: kraamspace@gmail.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles