Video: Maiken Schmidt: Krõõt ohverdas liiga palju (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vargamäe Andrese esimest naist Krõõta kehastav näitleja Maiken Schmidt leiab, et tema tegelaskuju saatus ongi omaenda vigade tõttu ja seetõttu, et ta nii palju ohverdas, kurb.

«Andrese esimene naine Krõõt on kurva saatusega naine,» ütles Maiken Schmidt «Tõe ja õiguse» filmivõtetel. Aga kuidas mõjub Krõõda traagika inimestele, eks pole eestlased ega elu sees Tammsaaret lugenud? Valdur Mikita on öelnud: «Rahvas, kelle kõige kuulsam kirjandusteos on viieköiteline sookuivendamise käsiraamat, ei saa olla normaalne — ja ei peagi.»

«Kõigepealt, nii Andres kui Krõõt on eesti inimesed, aga see ei ütle ju välismaalasele iseenesest midagi,» ütles Schmidt. «Krõõt on väga vaikne, tagasihoidlik ega taha kellelegi tüliks olla ja kannatab selle tõttu väga palju. Tema saatus ongi omaenda vigade tõttu – ja seetõttu, et ta nii palju ohverdas, kurb.»

«Ma võib-olla pole nii palju kogenud ega elanudki, et mu oma elus oleks «Tõe ja õigusega»  väga sügavaid vasteid. Aga juba keskkoolis lugedes läks see väga hinge. Mõne raamatuga on nii, et ei oska suhestuda, aga see väga-väga mõjus. Mitmel korral, kui ma seda või mõnda teist Tammsaare teost olen lugenud või vaatamas käinud, siis tõesti läheb hinge. Oskad väga hästi suhestuda, ilma et oleks ise neid asju kogenud. Mind huvitab küll, kas see temaatika võiks välismaalase jaoks kaugeks jääda, aga ma ei usu. Need on nii inimelikud teemad,» rääkis Schmidt.

Nagu mäletame, pidi Krõõt orus asuvast kaevust kaelkookudega üles mäkke vett tassima, aga  Schmidtil oli seda vaja teha vaid paari duubli jagu, mitte mitukümmend korda päevas nagu Krõõt.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles