Soome-eestlased istutavad 100-aastasele Soomele tamme

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Foto: Visit Finland

Reedel, 18. augustil kell 14 istutavad soome-eestlased koos Helsingi eesti koolilastega Seurasaaris kasvava Eesti tamme kõrvale tamme 100-aastasele Soomele-

1928. aasta kevadel istutasid Helsingi koolilapsed metsamehe ja Eesti konsuli Emil Vesterise juhendamisel Seurasaarel tamme- ja männitaimi. Üks peoplatsi äärde istutatud tammedest pühendati 10-aastasele Eesti Vabariigile ja puu nimeks sai Eesti tamm.

Nõukogude ajal, kui Eesti ja Soome suhted katkesid, vajus unustusehõlma ka Eesti tamm. 1980. aastatel leidis tamme soome-eesti abielupaar Alma ja Unio Hiitonen. Pärast nende surma täitis Soome Kultuurkapital abielupaari unistuse: 1992. aasta sügisel avas tamme kõrval mälestustahvli Eesti suursaadik Soomes Lennart Meri.

Nüüd istutavad Helsingi eestlastest koolilapsed Eesti tamme kõrvale Soome tamme. See on kingitus 100-aastasele Soomele. Ühtlasi tähistatakse tamme istutamisega Eesti taasiseseisvumise 26. aastapäeva. Vanale mälestustahvlile  on lisatud tekst Soome tamme istutamise kohta. Eesti tammetõrust kasvatatud tammevõrse kinkis Juhani Puukool.

Mälestustahvli avavad Eesti suursaadik Soomes Margus Laidre ja Soome kultuuriminister Sampo Terho. Laulavad Helsingi eesti laulapsed. Korraldaja Tuglase Selts koostöös Seurasaari fondiga. 

Eesti tamme looga saab tutvuda Tuglase Seltsi kodulehel 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles