Sada kunstimaastikku sügisrüüs ehk tähista Eesti sünnipäeva kunsti nautides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunst on küll kõikjal me ümber, ent seda näha on kunst omaette. Kindlast on aga kunstiprogrammi parimad palad just nüüd esil järgmistes kunstisaalides ja -galeriides.
Kunst on küll kõikjal me ümber, ent seda näha on kunst omaette. Kindlast on aga kunstiprogrammi parimad palad just nüüd esil järgmistes kunstisaalides ja -galeriides. Foto: pexels.com

EV100 korraldustoimkond, Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus ja Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus kutsuvad sel sügisel osa saama EV100 kunstiprogrammi «Sada kunstimaastikku» sündmustest.

Pärnu pikim korterelamu, mil nimeks «Kuldne kodu»
Pärnu pikim korterelamu, mil nimeks «Kuldne kodu» Foto: ev100.ee

1. septembril avati Tallinna Kunstihoones Fotokuu avanäitus «Visuaalkurnatus», kus on väljas Paul Kuimeti film «Kuldne kodu» , mis kuulub EV100 kunstiprogrammi. Ühe võttega salvestatud film kujutab üht Nõukogude Eesti 1970. aastate modernistliku arhitektuuri musternäidist, Toomas Reinu Pärnu KEK-ile projekteeritud suurejoonelist korterelamut ja kaasaegset, juba neoliberaalses Eestis ehitatud keskkonda hoone ümber. Näitus jääb avatuks 8. oktoobrini.

12. – 30. september 2017 on galeriis Positiiv avatud Ülle Saatmäe isikunäitus «Vaateväli», kus on loodud dialoog kahe erineva meediumi, tekstiili ja foto vahel. Näituse avamisõhtu on teisipäeval, 12. septembril kell 18.00

Töö näituselt «Vaateväli»
Töö näituselt «Vaateväli» Foto: ev100.ee

25. september – 1. oktoober 2017 esitlevad Eesti Kunstiakadeemia disainiteaduskonna toote- ja tekstiilidisaini ning nahakunsti osakondade üliõpilased Noblessneri valukoja teisel korrusel oma töid projekti «Hea Eesti Asi» raames. Näitusel eksponeeritakse õppeprotsessi käigus valminud esemeid, aksessuaare ja väikeinstallatsioone, mis meie mineviku, oleviku ja tuleviku lugusid rääkides sobivad meeneks nii meile endile kui meie väliskülalistele.

29. septembril 2017 kell 19.30 kutsuvad Laura Kuusk ja Camille Laurelli projekti «Sada helimaastikku stuudios 335» teisele kuulamissessioonile. Seekordne teema on avangard. Kuulatakse avangardistlike kunstnike manifeste ja heliuuendajate loomingut, teiste seas Dmitri Šostakovižit, Ilmar Laabanit, Kurt Schwittersit, John Cave’i ja kaasaegsemaid avangardiste. Üritus toimub ARSi majas Tallinnas Pärnu mnt 154, ruumis nr 335.

EKA disainiteaduskonna toote- ja tekstiilidisaini ning nahakunsti osakondade üliõpilaste tööd on esil Noblessneris
EKA disainiteaduskonna toote- ja tekstiilidisaini ning nahakunsti osakondade üliõpilaste tööd on esil Noblessneris Foto: EV100

6. oktoobril kell 19.30 esitletakse omaalgatuse teemasid käsitlevat trükist, mille on koostanud ja kokku pannud Rundumi projektiruum. Trükisega kaasneb üritusteseeria, mis toob Tallinnasse kokku erinevaid algatusi ja mõtlejaid, kes pakuvad välja uut tüüpi koostegutsemise vorme ja käsitlevad nende kaudu ühiskondlikke teemasid. Esitlus ja üritusteseeria toimuvad ARSi majas Tallinnas Pärnu mnt 154, ruumis nr 304.

20. oktoober – 3. detsember 2017 on käes Sally Stuudio korraldatav rahvusvahelise koolinoorte kunstitriennaali Eksperimenta!2017 aeg. Sel korral on triennaali teema kunst ja majandus. Triennaali näitusepaikades Tallinna Kunstihoones, Kunstihoone galeriis, Linnagaleriis, EKA galeriis ja Tallinna Fotomuuseumis osalevad 14-21-aastased noored kümnest eri riigist.

Experiment! 2017: Mila Pershini teos Top Shit
Experiment! 2017: Mila Pershini teos Top Shit Foto: Mila Pershin

15. novembril 2017 esitleb Eesti Instituut inglisekeelse kunstiajakirja «Estonian Art» 20. juubeli väljaannet Tallinnas Kumu kunstimuuseumis. Eesti Vabariigi 100. ja kunstiajakirja 20. juubeliaasta tähistamiseks ilmub raamat, milles kakskümmend kunstnikku kirjutavad oma lemmikkunstnikust või kunstiteosest viimase kahekümne aasta lõikes.

EV100 kunstiprogramm

  • keskendub kaasaegsele kunstile, et mõtestada selle kaudu Eesti riigi olevikku ja tulevikku;
  • koondab 37 kunstisündmust, mis toimuvad kolme aasta jooksul erinevates paikades üle Eesti;
  • kunstiprogrammi parimad palad valiti välja 2016 ja 2017. aastal kahe avaliku konkursi käigus;
  • väljavalitud projektid käsitlevad Eestit ja Eestiga seonduvat kaasaegse kunsti võtmes, pakkudes võimalust tähistada riigi juubelit kunstielamusega;
  • programmiga saab lähemalt tutvuda SIIN;
  • jälgi EV100 kunstiprogrammi ka Facebookis! 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles