Tagasi kooli: õpilastele kingitakse 100 e-tundi

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel õppeaastal saavad kõik õppurid end e-külalistundide kaudu harida – ka need, kes koolipinki enam ei mahu.
Sel õppeaastal saavad kõik õppurid end e-külalistundide kaudu harida – ka need, kes koolipinki enam ei mahu. Foto: Tagasi kooli promofoto

Alates 20. septembrist antakse kõigil Eesti kooliõpilastele teiste ainetundide hulgas veel üks eriline tund – e-külalistund. MTÜ Tagasi Kooli eestvõttel ning  EV100 raames toimuvad külalistunnid jõuavad igasse klassi Youtube'i otseülekandena. Ühtekokku antakse Eesti sajanda sünnipäeva auks 100 tundi. Mis on aga sellise ettevõtmise taga?

Tagasi Kooli tegevjuht Teibi Torm teab kogemusest, et isegi kui külalisõpetajatel on soov koolinoortega kohtuda ning oma tööst kõnelda, siis millestki jääb alati puudu: ajast. 

«Koolid ootavad külalisõpetajaid erinevatel teemadel koolitunde rikastama, kuid soovijate-kutsutute tiheda töögraafiku tõttu on need kohtumised sageli ära jäänud,» nendib ta. Eelkõige on Tormi sõnul keeruline jõuda väiksematesse maapiirkondadesse. «E-külalistunnid algatasimegi selleks, et olukorda lahendada,» avaldas Torm. 

Ehkki riigi peatne juubelisünnipäev annab rohkelt võimalusi minevikust kõnelda, on ajalooline verstapost ka oluline aeg tulevikule mõelda. Nii on mitmekordselt sümboolne teha Eestile kingitusi õppetundide kaudu.

Tagasi Kooli e-külalistund võimaldab korraga tundi anda kõikidele Eesti õpilastele.

«Kingitused annavad meile ju võimaluse korraldada midagi sellist, mis meile endile päriselt hingelähedane on ning mis Eesti elu paremaks saab muuta. Alanud õppeaastale jagatud 100 e-külalistundi, ongi hea näide ühest kingitusest. Ja kingisaajateks ongi kõik need õpilased, kes e-tundidedes osalevad,» selgitab esimese e-tunni külalisõpetaja, EV100 programmi juht Maarja-Liisa Soe juubeliprogrammi juhtmõtet «Teeme Eestile kingitusi». 

Kuidas esimene e-tund välja näeb ja mida Maarja-Liisa Soe kõneleb, seda vaata siit:

Tagasi Kooli nõukogu liige ja Swedbanki klienditeenuste juhi Ede Raagmetsa usub, et e-külalistunnid on näide sellest, kuidas eestlane oskab tehnoloogia enda kasuks tööle panna. «Nutimaailm ja sotsiaalmeedia on tähtsal kohal tänase noore elus ja nii on e-külalistunni formaat väga head võimalus, et koolinoort sobivas vormis harida,» märkis Raagmets. 

20. septembri seisuga on e-külalistundi registreerunud 188 klassi üle Eesti, huvilisi ja osalejaid on igast maakonnast.   

E-külalistund on Youtube´i otseülekandena toimuv 45-minutine koolitund, millest esimesed 15-20 minutit avab teemat külalisõpetaja ja 25-30 minutit toimub tund oma õpetaja juhendamisel. Külalisõpetaja ja üksteisega saavad nad live'i ajal Youtube'i jutuaknas ka vestelda ja küsimusi küsida. 

Igal kuul on e-külalistundidel oma teema ning külalisõpetajaid on igas kuus ca 12-14. Septembris annavad tunni näiteks Ülle Madise, Rain Kooli, Maarja-Liisa Soe, veebruaris annab külalistunni president Kersti Kaljulaid

E-külalistunnid aitab koolidesse tuua EV100, Swedbank Eesti, Kodanikuühiskonna Sihtkapital ja Overall Eesti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles