Algas Põlva keskväljaku ehitus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel alustati Põlvas EV100 arhitektuuriprogrammi «Hea avalik ruum» raames kavandatud keskväljaku ehitust, mille käigus rajatakse valgustatud väljak koos disainitud atraktsioonidega, Orajõeni ulatuv pargi- ja puhkeala koos mööbli, purskkaevu, lipuväljaku ja kõnniteedega. 

Lisaks rajatakse kontaktalale kaks päris uut sõiduteed, Maarja ja Oja tänavad koos tänavavalgustusega. Erinevalt paljudest teistest Eesti väikelinnadest Põlval seni keskväljakut ei olnud.Ehituse teostab Lemminkäinen Eesti AS, projekti lõpptähtajaks on planeeritud 16. mai 2018.

Põlva vallavanem Georg Pelisaare sõnul tähistab Põlva keskväljaku valmimine üheaegselt nii Eesti riigi 100. kui ka Põlva linna 25. sünnipäeva.

«Riigi toetus nõnda noorele linnale keskväljaku rajamiseks oli kahtlemata hea kingitus. Ala, kus kunagi olid räämas tööstushooned ja tolmune turuplats, vajas ammu korrastamist,» märkis Pelisaar.

Lisaks keskväljakule ehitatakse välja veel ka Oja ja Maarja tänavad koos kõigi kommunikatsioonidega, mis loovad ettevõtjatele selles piirkonnas täiesti uued võimalused.

Niisugusena avatakse Põlva keskväljak 16. mail 2018. aastal
Niisugusena avatakse Põlva keskväljak 16. mail 2018. aastal Foto: Aron Urb / EV100

Pelisaar avaldas lootust, et tulevane keskväljak kujuneb populaarseks kohtumiskohaks ning annab seeläbi ka uue hingamise kogu piirkonnale.

Eesti Arhitektide Liidu algatutuse toimunud arhitektuurikonkursi võidutööna kujundatud polüfunktsionaalse keskväljaku ehitab valmis Lemminkäinen Eesti AS Põlvasse. 

Uue keskväljaku, rajatavate kommunikatsioonide ning uute juurdepääsuteedega luuakse tingimused linna keskuses elukeskkonna parendamiseks ja ettevõtluse arendamiseks.

«Tore, et Põlva saab endale suure tüki väärilist linnalist keskkonda, ja nii saab parem ja ilusam ka tükikene Eestit. See on ilus kingitus Eesti Vabariigi sajandaks sünnipäevaks,» lausus EV100 juhtrühma esimees Toomas Kiho. 

Ca 6000 ruutmeetrisele alale rajatakse linna tänavavõrguga ühendatud tehnovõrgud (elekter, vesi, kanalisatsioon jne) selleks, et äriettevõtted saaksid rajatava või laiendatava kinnisvara (hooned) ühendada vajaminevate kommunikatsioonidega. Tehnovõrgud rajatakse keskväljakule nii, et suurürituste läbiviimiseks ajutiselt paigaldatavat lavatehnikat oleks võimalik nendega ühendada. 

EV100 arhitektuuriprogrammi «Hea avalik ruum» raames toimunud konkursil just Põlvale uue ilme kujundanud võidutöö «Puulinn» autoriteks on ühiskollektiiv Stuudio 2 Arhitektid OÜ ja Metusala Arhitektid OÜ koosseisus Helen Rebane, Egon Metusala, Kaie Kuldkepp, Liis Uustal ja Vilve Enno

Kogu keskväljaku projekti ala algab Põlva Muusikakooli hoone otsast ning kulgeb Ora jõeni. Detailplaneeringu koostamisel lähtuti küll keskväljaku projektist, kuid sellesse haaratakse palju laiem territoorium, sest tulevikus vajab korrastamist kogu jõe-äärne ala. 

Projekti teostamise kogumaksumuseks on 2,3 miljonit eurot, seda toetab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus programmi «Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine» meetmetest 1,38 miljoniga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles