Eksperimenta! toob kuuldavale noorte vaatenurga

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.eksperimenta.net

Kolmandat korda toimuv rahvusvaheline noorte kaasaegse kunsti triennaal Eksperimenta! toob just nüüd Tallinnasse 14-21aastased kunstnikud kümnest riigist, kes seekordseks triennaaliks valmistudes tegelesid kunsti ja majanduse suhetega. 

EV100 kunstiprogrammi raames toimuv sündmus pakub vaatamist ja kuulamist ning annab ainest edasimõtlemiseks. Ka IDEElaboratooriumis uurivad esinejad majandust kunstimeetoditega ja vastupidi, sest kunsti ja majanduse suhted on intrigeerivad. Iga ekspert toob kaasa oma valdkondliku vaate ja lisaks põhiettekandele annab tagasisidet 2–4 triennaalil eksponeeritud noore kunstniku teosele. Nii avaneb meie silme ees teoste tähenduskihtide rikkalik maailm, kohtuvad eri vaatenurgad ning sünnivad uued ideed ja seosed.

Laboratoorium labürindis – Eksperimenta! seminar keset kunstinäitust

Eksperimenta! IDEElaboratoorium uurib 20. ja 21. oktoobril Tallinna Kunstihoones keset triennaali näitust kunsti ja majanduse seoseid. Kunsti rolli ja konkreetseid teoseid avavad majanduse vaatenurgast innovatsiooninõustaja Linnar Viik, idufirma Lingvist asutaja Ott Jalakas, Telliskivi Loomelinnaku sisujuht Raimo Matvere, kunstiteadlane Heie Treier ja mitmed teised eksperdid Eestist ja välismaalt.

Reedeses laboratooriumis mõtiskleb innovatsiooninõustaja Linnar Viik loominguliste ja kunstiliste püüdluste üle tänapäevases ülirikkalikus teaberuumis innovatsiooni, loomingulisuse ja kommunikatsiooni vaatepunktist.

  • Iduettevõtja Ott Jalakas otsib loomingulise lähenemisega lahendusi võimatutele asjadele
  • Raimo Matvere selgitab, kuidas tänavakunst võib osutuda tulutoovaks tegevuseks kinnisvaraäris.
  • Leedu kunstiõpetaja ja aktivist Redas Diržys kasutab kunsti ja majanduse vastanduste lahkamiseks “kolmepoolse jalgpallimatši” praktilisi harjutusi.

Laupäevase arutelu avab kell 11 Heie Marie Treier, kes vaatleb kunsti ja majanduse suhteid filosoofilises plaanis – kuidas on kunstnikud seda läbi aegade lahendanud, alates põhimõttelisest ignoreerimisest kuni marksistliku kriitika või avameelse küünilise ärakasutamiseni. Joanna Black Manitoba Ülikoolist (Kanada) käsitleb kolonialismi mõju neljale kaasaegsele põlisasukast kunstnikule ning seda, kuidas võimusuhted ja majandus on nende elu ja kunstiteoseid sügavalt mõjutanud. Estêvão Haeser, Viviane Diehl ja Luciana Lima on Brasiilia kunstiõpetajad ja kunstnikud, kes tõlgendavad oma ettekandes triennaalil esitatud noorte kunstnike teoseid nii sõnas, pildis kui ka helis.

Mõlema päeva vestlusi modereerib ajakirjanik, blogija ja õppejõud Stuart Garlick.

IDEElaboratoorium toimub 20. ja 21. oktoobril kell 11-14 Tallinna Kunstihoones (Vabaduse väljak 8).

IDEElaboratooriumist osavõtuks saab registreerida kuni 19. oktoobrini SIIN

Kunstihoone näitusepiletiga (6 / 3 eurot) on osavõtt huvilistele tasuta. IDEElaboratooriumi mõistmist toetab eesti-inglise sünkroontõlge.

Tutvu kogu Eksperimenta! programmiga SIIN

Eksperimenta! kuulub EV100 programmi «Sada kunstimaastikku!»

Eesti Vabariik 100 kunstiprogramm «Sada kunstimaastikku» keskendub kaasaegsele kunstile, et mõtestada läbi selle Eesti riigi olevikku ja tulevikku. Programmi kuulub 37 kunstisündmust, mis toimuvad kolme aasta jooksul erinevates paikades üle Eesti. Kunstiprogrammi võidutööd valiti välja läbi 2016 ja 2017 toimunud kahe konkursi. Kõik väljavalitud võiduprojekti käsitlevad Eestit ja Eestiga seonduvat kaasaegse kunsti võtmes pakkudes inimestele võimalust tähistada riigi juubelit läbi kunstielamuse.

Hindamiskomisjoni kuulusid Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse esindaja Rebeka Põldsam, Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse esindaja Kadri Laas, EV100 korraldustoimkonna esindaja Jaanus Rohumaa, Eesti Kunstnike Liidu esindaja Vano Allsalu, Eesti Kunstimuuseumi esindaja Kadi Polli, Eesti Kunstiakadeemia (EKA) esindaja Kirke Kangro, Tartu Kunstimuuseumi esindaja Rael Artel, Tartu Kõrgema Kunstikooli esindaja Heli Tuksam, Pärnu kunstivälja esindaja Marian Kivila Avangard galeriist, Viljandi kunstivälja esindaja Kristjan Mändmaa EKAst ja Haapsalu kunstivälja esindaja Agur Kruusing EKAst.

Lähem info sündmuste kohta SIIT 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles