EV100 noorte maapäeva liikmed seavad Eesti tulevikku

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aron Urb / EV100

Esmaspäeval ja teisipäeval, 23.-24. oktoobril valmistuvad kooliõpilased novembri lõpus Riigikogus toimuvaks EV100 noorte maapäevaks. 28. novembril tähistatakse 100 aasta möödumist ajutise maanõukogu ehk Maapäeva kõrgeimaks võimuks kuulutamisest Eestis. 

«28. novembril annavad 106 noorte maapäeva saadikut Riigikogu saalis üle manifesti, milles kirjeldavad oma nägemust Eesti tuleviku kohta,» selgitas EV100 suurprojektide juht Margus Kasterpalu uue põlvkonna maapäeva ideed.

EV100 noorte maapäevaga tähistatakse 100 aasta möödumist päevast, mil Maapäev kuulutas end kõrgeimaks võimuks Eestis.

«Võib öelda, et see on meie riigi sünniloos tähtsuselt teine päev, sest Maapäeva otsus sai aluseks Eesti iseseisvuse väljakuulutamisele 24. veebruaril 1918. Ja selle päeva tähistamiseks on igati paslik anda sõna noortele,» märkis Kasterpalu.   

Alates tänavu suvest toimunud kogunemistega on EV100 noorte maapäeva saadikud saanud ülevaate 100-aastase Eesti riigi ees seisvatest valikutest ja 23.–24. oktoobril Tallinnas toimuval kohtumisel hakatakse ette valmistama 28. novembris Riigikogus esitletavat noorte manifesti.

«Oleme alates suvest viinud end kurssi Eesti elu erinevate valdkondadega, nüüd on aeg sõnastada noorte nägemus Eesti tuleviku kohta. Meile on nõu ja jõuga abiks ka mentorid poliitika.guru toimetusest, samuti esitleme manifesti teemasid 24. oktoobril president Kersti Kaljulaidile,» ütles Eesti Õpilasesinduste Liidu aseesimees Marcus Ehasoo.   

EV100 noorte maapäeva liikmeid valiti Eesti Õpilasesinduste Liidu eestvedamisel saja aasta taguse skeemi ja Eesti praeguse rahvaarvu põhjal – igal linnal on 20 000 elaniku kohta üks mandaat, samuti arvutati mandaadid maakondade jaoks. Valituks osutunud noored rahvasaadikud kogunesid esimest korda 14. juulil Käsmus, kui möödus 100 aastat Maapäeva esimesest kogunemisest. ​EV100 noorte maapäev toimub 28. novembril, mil noored saadikud kogunevad Riigikogu istungitesaalis, et võtta vastu ühisdeklaratsioon. 

LOE: EV100 noorte maapäeva kohta lähemalt.

Mida tähendab Maapäev Eesti ajaloos? 

  • 12. aprillil 1917 ühendati Ajutise Valitsuse määrusega senise Liivimaa kubermangu eestlastega asustatud maakonnad Eestimaa kubermanguga, millega eestlased said autonoomse rahvuskubermangu. 
  • Määrusega pandi alus ka rahvuskubermangu maakondade ja linnade esindajatest koosnevale Eestimaa ajutisele maanõukogule ehk Maapäevale. See oli esimene eestlaste poolt demokraatlikult valitud ülemaaline esinduskogu, millele sai osaks tähtsaimate otsuste vastuvõtmine teel Eesti riiklikule iseseisvusele. 
  • Esimest korda tuli Maapäev kokku Toompea lossis 14. juulil 1917. 
  • 28. novembril 1917 kuulutas Maapäev end kõrgeimaks võimuks Eestis. Eesti Vabariik kuulutati välja Eesti Päästekomitee manifestiga 24. veebruaril 1918. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles