100 päeva sajani!

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
”Mu lemmikpaik Tallinnas on Tornide väljak ja selle ümbrus. Siin tunnen, kuidas Eesti ja mu enese lood seotud on,” tõdeb luguderääkija Jaanus Rohumaa.
”Mu lemmikpaik Tallinnas on Tornide väljak ja selle ümbrus. Siin tunnen, kuidas Eesti ja mu enese lood seotud on,” tõdeb luguderääkija Jaanus Rohumaa. Foto: Foto: Aron Urb / EV100

Hea sünnipäevaline! Alates 16. novembrist jääb meie kõigi suure sünnipäevani täpselt 100 päeva. Mida soovime sajandivanusele riigile, mida tema rahvale kingime? Võime olla mõttes temaga ja teda vastupidamise eest õlale patsutada, korraldada oma kodukohas talgud ja pidada maha sajandi peo või luua midagi, millest saavad rõõmu tunda nii meie lapsed kui ka lapselapsed. 

Just nüüd on õige aeg täiskäiguga oma mõtteid teostama hakata. Eesti Vabariik 100 toimkond aitab kõigi ideid nõu ja jõuga ning EV100 veebileht ev100.ee koondab kõike seda ilusat ja head, mida suure sünnipäeva puhul üle maailma ette võetakse. Vastseliinast Washingtonini – korraldame kõik koos õige ühe suure ja meeldejääva peo, ah?!  

16. novembril aitavad mitusada rahvatantsijat Tallinnas Vabaduse väljakul meie kõigiga sadat päeva sajani tähistada. 31. detsembril võtame juubilari sünnipäeva-aasta pidulikult vastu ning juba õige pea ootab meid ees värvikas ja sündmusterohke sünnipäevanädal veebruaris. Need on näpuotsatäis võimalusi, millega EV100 tähistada saame. EV100 veebilehel on sadu kingitusi ja sündmusi, millest juubeliperioodil osa saada ja neid tuleb sinna pidevalt juurde. Tule ja vaata järele!

EV100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Heiskame lipud 28. novembril

28. november on Eesti riikliku enesemääramise 100. aastapäev. 1917. aasta sügisel kuulutas demokraatlikult valitud Eesti Maanõukogu end ainsaks kõrgema võimu kandjaks Eestis, mis oli aluseks Eesti Vabariigi väljakuulutamisele 24. veebruaril 1918. Tähistame seda olulist päeva meie riigi ajaloos ja heiskame päikesetõusul sinimustvalged! Ühtlasi võtavad 28. novembril sõna noorte maapäeva saadikud ja esitlevad Riigikogus noorte manifesti. Noorte maapäev annab õpilastele võimaluse olla mänguliselt osaline 100 aastat tagasi toimunus, jutustada oma, tänapäevase sõnumiga iseseisva Eesti riigi tekkelugu. Loe lähemalt SIIT.

Klaveriloomad otsivad lapsi kõikjalt üle Eesti

4. detsembrini on kõik 8-14 aastased lapsed ja noored oodatud kandideerima EV100 muusikaprogrammi kontsert-etenduse ’’Klaveriloomad’’ nimiosatäitjateks. Osalema on oodatud kõik muusikahuvilised ning klaverimänguga tuttavad lapsed ja noored. Konkursil osalemiseks tuleb end registreerida, salvestada vabalt valitud või omaloominguline klaveripala ja laadida see Youtube’i. Loe lähemalt SIIT.

Väliseesti kultuuriühingud saavad juubeliaastaks projekte esitada 

Välja on kuulutatud Eesti Vabariik 100 ja rahvuskaaslaste programmi projektikonkursid, millega toetatakse 100 000 euroga välismaal tegutsevate eesti kultuuriühingute ettevõtmisi juubeliaasta puhul. Rahvuskaaslaste programmi konkursi projekte toetatakse kuni 3000 euroga, Eesti Vabariik 100 konkursi projekti kuni 7000 euroga. Mõlema konkursi taotluste esitamise tähtaeg on 30. november 2017.

Sild kahe naaberriigi vahel

Eesti ja Soome iseseisvumiste vahele mahub 11 nädalat: Soome 6. detsembril 1917 ja Eesti 24. veebruaril 1918. Mõlema riigi 100. sünnipäeva tähistamiseks avati 3. novembril Viru Keskuses fotonäitus ’’100 hetke’’, kus eestlased püüdsid pildile Soomega seotud elamusi ja soomlased omakorda kõike, mida Eesti nende jaoks tähendab. Oktoobris avati Helsingis näitus «Sild – tervitustega kahest vabariigist», mis on võrdlev jutustus Eesti ja Soome saja-aastasest iseseisvusajast. Tere tulemast!    

100 pärnaka kodud püütakse pildile

Fotoraamat ja 4. detsembril 2017 Pärnu muuseumis avatav näitus ’’Pärnu 100 kodukonda’’ on läbilõige sajast pärnakate kodust. Võime vaid kujutleda, kui põnev on neid jäädvustusi vaadata 10, 15, 20 ja enama aasta pärast! Loe lähemalt SIIT.    

Noored ootavad kunsti kogema

Algas koolinoorte kunstitriennaal «Eksperimenta!». Üritus on ainus rahvusvaheline koolinoorte kaasaegse kunsti triennaal regioonis ning sel aastal keskendutakse kunsti ja majanduse irriteerivatele suhetele. Triennaali leiab 3. detsembrini Tallinna Kunstihoonest, Kunstihoone galeriist, Linnagaleriist, Eesti Kunstiakadeemia galeriist ja Tallinna Fotomuuseumist. Loe lähemalt SIIT.

Eesti kultuur vallutab Euroopat

Novembris ja detsembris saab Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva ja Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumist tähistada nautides näiteks näitusi Pariisis, Helsingis ja Brüsselis, elades kaasa rahvusooperi Estonia Soome-tuurile ning osaledes Eesti sünnipäevapeol nii Düsseldorfis kui ka Nanterre'is. Loe lähemalt SIIT.   

Vaatame Eestit läbi saja silmapaari

Erinevad fotograafid pildistavad kingituseks EV100 puhul üles 100 Eestist hoolivat inimest, kelle portreefotodest saab raamat ja rändnäitus. Kingituses löövad kaasa näiteks Arvo Pärt, Aldo Järvsoo, Hando Runnel, Tommy Cash, Mihhail Lotman, Ilon Wikland, Jim Ashilevi, Paavo Järvi, Kelly Sildaru ja paljud teised. Raamatu juurde kuuluv (ränd)näitus avatakse 2018 veebruaris ERMis ja seda saab näha ka Stockholmis, Madriidis, Berliinis, Rotterdamis, Brüsselis, Luksemburgis, Torontos ja San Franciscos.

Raamatut ja rändnäitust saab toetada ka Hooandjas. Vaata lähemalt SIIT.

Millised näevad linnasüdamed välja aastal 2020?

Tallinn, Narva, Põltsamaa, Võru, Rakvere, Viljandi, Põlva, Rapla, Tõrva, Kärdla, Valga, Kuressaare, Elva, Jõhvi ja ka Kuremäe saavad Eesti sünnipäeva puhul uued kuued. Põlvas, Tõrvas ja Valgas on keskväljakute ümberehitused juba alanud ja mõne aja möödudes saab seal juba mõnusamalt aega veeta. ERR on oma EV100 portaali täiendanud interaktiivse Eesti kaardiga, kust saab uurida, millised linnasüdamed välja nägema hakkavad.   

Vaata kaarti

Istuta kevadel Eesti sünnipäeva puhul oma tammepuu

2018. aastal rajatakse koos laste ja noortega üle Eesti kümneid tammeparke. Oma pargi või üksiku puu on kevadel oodatud istutama igaüks, tehes niimoodi ilusa ja väärika kingituse Eestile. Võimalusi üleriigilisel tammede istutamisel kaasa löömiseks on ka ettevõtetele ja organisatsioonidele. Kuula raadiosaadet ja leia oma ettevõttele sobiv võimalus! Loe lähemalt SIIT. Jälgi ka 100 tamme Facebookis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles