Arvo Pärdi muusikat mängitakse EV100 puhul ka Hollandis ja Belgias

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Joost dirigeerib.
Risto Joost dirigeerib. Foto: Rene Jakobson

Arvo Pärdi loomingu hinnatud interpreetidena annavad Tallinna Kammerorkester ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori dirigent Risto Joosti juhatusel kontserte Hollandis ja Belgias. 

Helilooja Arvo Pärdile pühendatud nädalavahetusel esinevad Tallinna Kammerorkester ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor 27. jaanuari õhtul Flagey kontserdimajas Belgias. Kontserdil kõlavad  Arvo Pärdi suurteos «Te Deum» ning belgia helilooja, dirigendi ja tšellisti Jean-Paul Dessy «Requiems» esiettekanne.

«Dessy on spirituaalne helilooja, kelle uudisteos räägib inimese hinge teekonnast ja tuleb esitamisele kuues erinevas keeles, kultuuriline keeletraditsioon liigub Aasiast Euroopasse» ütles esiettekannet juhatav dirigent Risto Joost. Flagey kontserdimaja korraldab kahe aasta tagant Baltic Sea Festivali, valides igaks festivaliks välja ühe Baltimaa, mille kultuuri tutvustamisele keskendutakse. Seekordne festival on pühendatud helilooja Arvo Pärdile ja Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale.

Festivalile eelneb Tallinna Kammerorkesteri ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori esinemine Arvo Pärdi autoriõhtul Hollandi ühes olulisemas kultuurikeskuses De Oosterpoort  25. jaanuaril. Kontserdil kõlavad  «Cantus Benjamin Britteni mälestuseks», «Aadama itk», «Fratres» ja «Te Deum», orkestri ees soleerib Tallinna Kammerorkestri kontsertmeister Harry Traksmann. 

Kontserdid toimuvad EV 100 raames:

25. jaanuaril kell 20:15  Arvo Pärdi autoriõhtu Hollandi ühes olulisemas kultuurikeskuses De Oosterpoort. Esinevad Tallinna Kammerorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, solist Harry Traksmann (viiul), dirigent Risto Joost.

27. jaanuaril kell 20:15 Flagey kontserdimajas (Belgia) Baltic Sea festivalil. Esinevad Tallinna Kammerorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, dirigent Risto Joost.

Tallinna Kammerorkestri asutas 1993. aastal dirigent Tõnu Kaljuste. Kahe aastakümne jooksul on sellest kujunenud üks Eesti esindusorkestreid, kes on oodatud esineja paljudel kontserdilavadel Euroopas ja mujal maailmas. Orkester on äratanud tähelepanu oma kunstiliselt terviklike kavade, stiilitundliku musitseerimise ja kõrgetasemelise interpretatsioonikunstiga. Mitmekülgses repertuaaris on esindatud nii baroki-, klassitsismi- kui romantismiajastu muusika, oluliseks osaks on 20. ja 21. sajandi heliloojate looming, sealhulgas vähemtuntud teosed ja uudisteoste esiettekanded. Orkester koosneb hinnatud keelpillimängijatest, kes astuvad regulaarselt üles ka solistide ja kammermuusikutena. Orkestri peadirigent on Risto Joost.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) on kujunenud üheks tuntumaks Eesti muusikakollektiiviks maailmas. EFK asutas 1981. aastal Tõnu Kaljuste, kes oli koori kunstiline juht ja peadirigent kakskümmend aastat. Aastail 2001–2007 jätkas tema tööd inglise muusik Paul Hillier ning aastail 2008–2013 oli kunstiline juht ja peadirigent Daniel Reuss. Alates septembrist 2014 on koori kunstiline juht ja peadirigent Kaspars Putniņš. Koori repertuaar ulatub gregooriuse laulust ja barokkmuusikast kuni 21. sajandi teosteni. Eriline koht on selles juba aastaid olnud eesti heliloojate loomingul (Arvo Pärt, Veljo Tormis, Erkki-Sven Tüür, Galina Grigorjeva, Toivo Tulev, Tõnu Kõrvits, Helena Tulve)  ja selle tutvustamisel maailmas. Hooaja jooksul annab koor 60–70 kontserti nii kodu- kui ka välismaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles