Baltimaade filmiinstituudid tutvustavad oma riikide 100. sünnipäeva puhul ühiselt filme

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edith Sepp, Dita Rietuma ja Rolandas Kvietkauskas.
Edith Sepp, Dita Rietuma ja Rolandas Kvietkauskas. Foto: Eesti Filmi Instituut

Baltimaade filmiinstituudid uuendasid Trieste filmifestivalil vastastikuse koostöö lepingut, mille järgi kolm riiki tähistavad oma 100. aastapäeva 2018. aastal ühise filmiprogrammiga filmifestivalidel üle maailma. Leppe allkirjastasid Eesti Filmi Instituudi juhataja Edith Sepp, Läti Rahvusliku Filmikeskuse juhataja Dita Rietuma ja Leedu Filmikeskuse juhataja Rolandas Kvietkauskas.

2015. aastal Cannes'i filmifestivalil allkirjastatud vastastikuse koostöölepingu jätkuks ühendavad Leedu, Läti ja Eesti filmiinstitutsioonid jõud, et veelgi rohkem tutvustada Balti riikide filmitööstust. Filmiinstituudid leppisid kokku, et koostööd tehakse mitmetel mängu-, dokumentaal-, ja animafilmide festivalidel üle Euroopa, kus esitletakse ja reklaamitakse kolme riigi rahvuslikku kinokunsti. 

Baltimaade filmitööstust tutvustatakse sel aastal ühiselt Glasgows, Moskvas, Stuttgartis, Wiesbadenis, Rügenis, Kopenhaagenis, Aarhusis, Karlovy Vary's, San Sebastianis, Reykjavikis, Lübeckis, Tbilisis, New Yorgis, Berliinis ja Cannes'is. See tähendab ühiseid filmiprogramme, retrospektiive ning filmitööstusele suunatud üritusi, kus tutvustatakse Balti riike potentsiaalsete võttepaikadena.

 
«Väga hea meel on tähistada meie 100. aastapäeva koos lähimate naabritega. Üheskoos oleme palju nähtavamad kui eraldi. Juba viimased kolm aastat on Balti filmid olnud suure tähelepanu all ja saanud hea maine. 2018. aastal, kui meil on valmimas EV100 filmiprogrammi filmid, peame oleme eriliselt aktiivsed ja neid valmivaid filme veelgi jõulisemalt ka esitlema igal võimalikul moel – nii koostöös naabritega kui ka eraldi,» ütles Eesti Filmi Instituudi juhataja Edith Sepp.
 
«Saime kolm aastat tagasi aru, et meil on palju rohkem potentsiaali kui tutvustame end ühise regioonina. Leedul, Lätil ja Eestil on koostööd tehes kergem tagada ligipääsu prestiižsetele festivalidele ja filmitööstuse üritustele. Sel aastal, kui tähistame kõigi kolme riigi 100. aastapäeva, on meil võimalus endale rohkem tähelepanu tõmmata ning terve aasta vältel intensiivselt reklaamida Balti riikide kino,» ütles Leedu Filmikeskuse juhataja Rolandas Kvietkauskas.
 
Uuendatud koostööleppega kinnitati ka Balti riikide eriauhinna «Baltic Prize» väljaandmine Trieste filmifestivalil. Auhinnaraha summas 3000 eurot antakse välja parimale Baltimaade projektile Trieste koostootmisfoorumil «When East Meets West» aastatel 2018–2020. Sel aastal läks auhind Leedu ja Itaalia dokumentaalfilmile «I Stand By You».
 
«Hindame kõrgelt koostöövõimalusi ning jätkame seda ka edukalt kaastootmisfoorumi «When East Meets West» raames. Loodame, et välja antav Balti eriauhind toetab ühiseid kaastootmisprojekte ning julgustab arendama meie riikide vahel ka uusi projekte,» ütles Läti Rahvusliku Filmikeskuse juhataja Dita Rietuma.
 
Vastastikuse koostööleppega soovivad Leedu, Läti ja Eesti osaleda rohkem kaastootmisprojektides, reklaamida oma rahvuslikku filmitoodangut naaberriikides, tutvustada laiemalt Baltimaade filmitööstust nii Euroopas kui mujal ning teha tihedamat koostööd Euroopa audiovisuaalmaastiku poliitika kujundamisel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles