Keresest hipideni, trikiratastest saja silmapaarini ehk kingitused Eestile

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milline oli 1970ndatel hipide elu Eestis, seda saab nüüdsest näha teatrilaval.
Milline oli 1970ndatel hipide elu Eestis, seda saab nüüdsest näha teatrilaval. Foto: pixabay.com

Mis on ühist Keresel ja hipidel ning millise loo saab jutustada vaid ilmete ning silmavaate kaudu? Seda ja veel palju muud on võimalik alanud nädalast näha ning kogeda. Eesti juubeliaasta on alanud ja kestab, pakkudes meist igaühele midagi – näitustest matka või matšini. Siin on seekordsed kingitused Eestile ja meile endile!

TEISIPÄEV, 30. jaanuar

  • Londonis Barbicani keskuses toimub Eesti Filharmoonia Kammerkoori kontsert. Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul kõlab Eesti esinduskoori esituses värvikas kava Eesti koorimuusikast. Kontsertprogrammi saab nautida ka Dublinis, Michiganis ja Amsterdamis.

KOLMAPÄEV, 31. jaanuar

  • Kell 11 esitletakse Eesti Panga Iseseisvussaalis erikujundusega 2eurost käibemünti, mis on pühendatud kolme Balti riigi 100. aastapäevale. Võidutöö kavand kannab nime «Balti õdede kokku põimitud juuksed» ja selle autor on Leedu disainer Justas Petrulis. Lisainfo: muuseum@eestipank.ee

  • Dublini Rahvuslikus Kontserdisaalis toimub Eesti Filharmoonia Kammerkoori kontsert. Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud kontsert annab ülevaate Eesti koorimuusikast, mis on kirjutatud eelmisel sajandil ja tänapäeval.

  • Algab 4. veebruarini Tallinnas Kalevi spordihallis toimuv MM-valikturniir saalihokis. Vabariigi juubelile pühendatud rahvusvaheline spordisündmus pakub nii kodu- kui ka välismaistele spordihuvilistele kõrgetasemelisi spordisündmusi.

NELJAPÄEV, 1. veebruar

  • Kell 13 tutvustatakse Rahvusooper Estonia Talveaias multimeedia balletti «Keres». Tantsulavastus on Eesti Muusika Päevade festivali ja Vaba Lava teatrikeskuse ühislooming, mis on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale.

  • Kell 21 toimub Harju tänava uisuplatsil Simple Sessioni eriüritusena hokimatš, kus võtavad mõõtu rulasõitjad ja trikiratturid. Simple Session, mis on pühendatud Eesti juubeliaastale. Üritustesari algab 3. veebruaril.

  • EV100 algatus «Igal lapsel oma pill» avab oma neljanda taotlusvooru, millega toetatakse lastele ja noortele muusikaõppeks vajalike pillide soetamist. Taotlusi saab esitada 20. märtsini.

  • Eesti Muusikaauhindadel aasta ansambli tiitliga pärjatud Trad.Attack! tähistab Eesti riigi ajaloo ümmargusemat sünnipäeva kontserttuuriga «All around Europe». Tuuriga on jõutud Sloveeniasse MENT Ljubljana festivalile.

  • Tallinnas paiknev Kadrioru Saksa Gümnaasium tähistab Eesti Vabariigi juubeliaastat näitusega «Saja aasta lood». Õpilased koguvad esemeid, pilte ja kirjalikku materjali ajaperioodist 1918-2018 ning intervjueerivad esemete omanikke (või nende peresid), et täiendada näitust isikulugudega.

  • Aseri raamatukogus avatakse Aseri kooli kunstiringi õpilaste ühisnäitus. EV100 algatuse «Kunst raamatukokku» raames pakuvad Viru-Nigula valla raamatukogud noortele võimaluse oma looming rahvani tuua.

REEDE, 2. veebruar

  • 2. veebruaril tähistatakse Tartu rahulepingu 98. aastapäeva.

  • Kell 17 toimub ERMis näituse «Eesti läbi 100 silmapaari» pidulik avamine. Ekspositsioon kätkeb endas visuaalset Eesti lugu, mida jutustab 100 inimest oma emotsioonide ja silmade kaudu. Näitus on külastajatele avatud kuni 31. märtsini.

  • Kell 19 saab Võrumaal Võru Kandles alguse Eesti Meestelaulu Seltsi kontsertsari «Laulis isa, laulis poega». Üles astuvad Tallinna Muusikakeskkooli Poistekoor dirigent Janne Fridolini juhatusel ning Teaduste Akadeemia Meeskoor dirigentide Andrus Siimoni ja Igor Nikiforovi dirigeerimisel.

  • Kell 19 toimub Berliini Eesti Majas ajalooline teemaõhtu Björn PiiburigaAjaloolasest poliitikadiplomaadi juhtimisel tuleb juttu Eesti jaoks pöördelistest aastatest 1917‒1920 – perioodist, mil kuulutati välja Eesti riiklik iseseisvus. 

  • Avatakse näitus «Pärnu – Eesti Vabariigi sünnilinn». Ekspositsiooni keskmes on riigi väljakuulutamise eellugu ning Pärnus toimunud sündmused.

  • Kuni 4. veebruarini toimuvad 54. korda Eesti Meistrivõistlused sulgpallis. Lõputseremoonial antakse võitjatele üle EV100-le pühendatud erikujundusega medalid.

LAUPÄEV, 3. veebruar

  • Kell 10 algab Jõhvi Kontserdimajas Kiviõli Vabakoguduse konverents «Muutuste aeg 2018». Konverents ühendab erinevaid eesti- ja venekeelseid kogudusi ning kristlaskondi üle Eesti.

  • Kell 11 algab kõigile huvilistele mõeldud VVV matkasarja talvine matk. Lume korral liigutakse suuskadel, lumevaesemal ajal jalgsi matkates ning tehakse tutvust talviste rahvakalendripäevadega. Sündmus kuulub matkasarja, mille eesmärk on inimesi ka juubeliaastal ärgitada tervislikult sportima. 

  • Kell 11 peetakse Rakveres EV100 Eesti kadettide meistrivõistlused lauatennises. Lõputseremoonial antakse võitjatele üle EV100-le pühendatud erikujundusega medalid.

  • Kell 11 tähistab Pärnu Muusikakool Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva hea klaverimuusikaga ning kingib muusikasõpradele Rahvusvahelise Pärnu klaverimuusika päeva.

  • Kell 13 algab Pärnu Kunstide Majas esimene Rahvusvaheline Pärnu flöödimuusika päev. Esimest korda toimuv flöödimuusikapäev on ellu kutsutud Eesti juubeliaasta auks.

  • Kell 17 esietendub Viljandis, Ugala teatris järjekordne etendus EV100 teatriprogammist Sajandi lugu. Seekord jõuab lavale Ugala teatri ja R.A.A.Mi lavastuse «Hipide revolutsioon», mis käsitleb 1970.-aastaid.

  • Tallinnas, Saku Suurhallis algab kahepäevane ekstreemspordifestival Simple Session. Suurim rula- ja BMX-võistlus on pühendatud Eesti juubelile ning kõik kohapeal toimuv jõuab huvilisteni ka teleülekande vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles