Väliseesti kogukonnad said juubeliaasta puhul 100 000 eurot

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

​EV100 ja rahvuskaaslaste programmi väliseesti kultuuriühingute projektikonkursile laekus 114 taotlust, millest toetust saavad 48 projekti. Neist 26 on pühendatud Eesti Vabariigi 100. aastapäevale ning 22 toetavad väliseesti kogukondi kultuuri- ja haridusprojektide korraldamisel piiri taga või osalemist kultuurisündmustel Eestis. 

Integratsiooni Sihtasutuse juhataja Irene Käosaare sõnul Eestisse tagasipöördujate arv küll suureneb, kuid on ilmselge, et eestikeelne kogukond välismaal on ja jääb.

«Väljaspool Eestit elab hinnanguliselt 15 protsenti eestlastest. Eesti juubeliaastal on oluline, et väärtustaksime oma keelt ja kultuuri üle kogu maailma ja et peost saaksid osa ka meie rahvuskaaslased,» rõhutas Käosaar. 

EV100 rahvusvahelise programmi halduri Heilika Pikkovi sõnul lähevad mitmed kodueesti kultuurikollektiivid ja loomeinimesed juubeliaastal külla Eesti kogukondadele välismaal, andes hoogu sündmustele, millest saavad lisaks eestlastele osa ka paljud teised kohalikud inimesed.

«Näiteks Torontos koguneb vabariigi aastapäeval kohaliku raekoja platsile tuhatkond eestlast, kes heiskavad ühiselt Eesti lipu ning korraldavad samas ka väikese laulu- ja tantsupeo,» kirjeldas Pikkov.

Kultuuriministeeriumi lõimumisvaldkonna rahvusvaheliste suhete juhi Anne-Ly Reimaa sõnul on paljud ettevõtmised väliseesti kogukondades suunatud tänavu noortele.

«Välja võiks tuua näiteks Miksteatri etendused eesti peredele Frankfurdis, Brüsselis ja Luksemburgis ning Soome-Ugri filmifondi ja Soome-Ugri Filmifestivali meeskonna korraldatavad animatsiooni töötoad Siberi kooliõpilastele Ülem-Suetukis,» kirjeldas Reimaa.

Toetust jagati seekord väliseesti kultuuriühingutele rohkem kui varasemalt – ühtekokku 100 000 eurot, sellest rahvuskaaslaste programmi raames 40 000 eurot ning EV100 programmi raames 60 000 eurot. Käosaare sõnul esitati erakordselt põnevaid projekte, mis said hindamisel kõrgeid punkte.

«Rahastatavate projektide geograafiline haare on Eesti juubeliaastal eriti lai. Läbi erinevate väliseestlaskonna ettevõtmiste levib ka info meie riigi pidupäevast kõikjale üle ilma,» lausus ta. 

Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistavad eesti kogukonnad Soomes, Kanadas, Ameerika Ühendriikides, Suurbritannias, Šotimaal, Venemaal, Tšehhis, Austrias, Rootsis, Saksamaal, Hollandis, Luksemburgis, Šveitsis, Prantsusmaal, Ukrainas ja mujal. Lisaks arendatakse internetiportaali Global Estonian, mis võimaldab väliseesti kogukondadel üle maailma oma tegevust kaardistada.

Rahvuskaaslaste programmi raames toetati näiteks eesti kultuuripäevade korraldamist, teatrite esinemisi väliseesti kogukondades kui ka väliseesti kooride ja rahvatantsukollektiivide esinemisi ja nende juhendajate koolitust Eestis. Projektikonkursi korraldasid riigikantselei, kultuuriministeerium, rahvuskaaslaste programmi nõukogu ning integratsiooni sihtasutus. 

  • EV100 välisprogrammi kohta saab lähemalt lugeda SIIT
  • Projektikonkursside tulemused leiab SIIT.  
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles