Kas sinu pilt on juba suurele sünnipäevakutsele lisatud? Aega on 18. veebruarini!

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahva fotovalik juba saabunud piltidest
Vahva fotovalik juba saabunud piltidest Foto: EV100 sünnipäevakutse

Kõik eestimaalased saavad panustada EV100 sünnipäevakutse loomisesse laadides veebiportaalis www.ev100kutse.ee  üles oma rõõmsameelse portreefoto. Ülipika kutsega pöördutakse maailma poole kutsumaks inimesi Eestisse külla ja osa saama EV100 kultuuriprogrammist. Kutses kasutatavaid fotosid saab veel saata kuni 18. veebruarini.

Projekti eesmärk on luua koos eestimaalastega üks pöörane ülipikk sünnipäevakutse, kus saavad osaleda ka e-residendid. Fotode kogumiseks loodud portaali saavad huvilised üles laadida oma naerunäolised fotod. Sest just taoliste, naeratavate fotodega soovivad tegijad kutset koostades purustada ka müüdi eestlasest kui mornivõitu inimesest. 

Kutse koostajad on tänaseks vastu võtnud juba tuhandeid fotosid üle Eesti. Kuid sekka mahub veel. Pildi üleslaadimisele eelneb autentimine, mis tagab, et kõik saabunud ja kasutatud fotodel olevad inimesed on reaalselt eestimaalased või e-residendid.

Fotot üleslaadides soovitavad tegijad valikust ära määrata ka maakond või (oma kodu)paik, kuhu külalisi ootate. Samuti võib rippmenüüst valida enda iseloomustamiseks mõne toreda eestikeelse sõna.

«Meie käest on korduvalt küsitud autentimise vajalikkuse kohta ja palutud sellest loobuda. Kindlasti saaksime ilma selle nõudeta rohkem fotosid ja veelgi pikema kutse, kuid autentimine on vajalik just selleks, et saaksime maailmale öelda – need inimesed fotodel on tõepoolest ehedad Eesti inimesed. Ning et tegemist ei ole lihtsalt portsu ritta laotud portreedega,» selgitab projekti eestvedaja Viive Aasma.

Nii määrab autentimine automaalselt foto juurde kutsuja ametliku eesnime – nagu see ID kaardil on.

«See kinnitab omakorda, et meie, kutsujad, oleme ka päriselt olemas. Niisiis mitte Kojamees, vaid Tarmo. Mitte Bravuuritar, vaid Anu Nataly, mitte Iff vaid Ivo Linna. Samuti võib sellisel juhul kindel olla, et näiteks Tanel Padar, Anne Veski ja Kaja Kallas on oma fotod üles laadinud ikka päris ise. Nii saab peokutse ehedalt meie nägu,» rõhutab Aasma.

Tähelepanuväärne on seegi, et just autentimine teeb kutse-projekti unikaalseks kogu maailmas. Mitte kunagi varem ei ole meelelahutusliku kontseptsiooniga projektis nõutud isikutuvastamist. Loomulikult tutvustab selline eriline sünnipäevakutse Eestit maailmale ka kui e-riiki, mis on samuti üks projekti eesmärke.

«Sellist ideed ei saa iga riik isegi kopeerida,» kinnitab Aasma.

MILLINE VIDEOKUTSE SIIS TÄPSELT SAAB?

Kõikidest kogutud fotodest luuakse suurejooneline veebis nähtav ja jagatav sünnipäevakutse. Video algab üleskutsega külastada Eestit tema 100. sünnipäeval ning osaleda 2018. aastal toimuvatel juubelipidustustel. Seejärel kuvatakse maakondade kaupa kõiki kutsujaid nimeliste portreede kaudu. Portreefotodega vaheldumisi kuvatakse videos EST-kontseptsiooniga sõnumeid – pilte, mis tutvustavad Eestit kui turismisihtkoha ja e-riiki, kus elab palju andekaid inimesi.

«Umbes 40 protsenti seni saabunud fotodest on Harju maakonna esindajatelt, mis on proportsioonis ka elanike arvuga. Järgnevad Tartu, Pärnu ja Ida-Virumaa. E-residentidelt on saabunud sadakond fotot. Paljud inimesed on ajaloolisele fotole kaasanud ka oma lapse või lemmiklooma. Mitmed küllakutsujad ulatavad meile saadetud fotode kujutletavale külalisele lilli või puuvilju. Palju on fotodel näha ka meie rahvuslikke elemente,» kirjeldab Aasma.

Sünnipäevakutse kerib end videona maailma avalikkuse ees lahti täpselt Eesti 100. sünnipäeval – 24. veebruaril 2018. Hiljem kingitakse video Eesti Rahva Muuseumile, et ka tulevased põlvkonnad saaksid aastate pärast uurida, millised meie, ehedad eestimaalased just sel ajaloolisel juubeliaastal välja nägime. 

EV100 sünnipäevakutse on Alfa-Omega Communications, gotoAndPlay, NOPE Creative ühiskingitus Eesti Vabariigi 100. Sünnipäevaks. Kingitust toetab EASi Turismiarenduskeskus.

Kel pikast kirjeldusest hoolimata videokutse mõte ja väljanägemine segaseks jäi, neile pakume näituseks järgmise video: 

EV100 sünnipäevakutse loomisel saab silma peal hoida ka Facebookis 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles