Käibele tuli Balti riikide 100. aastapäevale pühendatud 2eurone mälestusmünt

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Panga Iseseisvussaalis esitletud erikujundusega 2eurost käibemünti on pühendatud kolme Balti riigi 100. aastapäevale. Eesti rahvusliku küljega mündid on nüüdsest käibel ja neid saab soetada üksikult või mündikaardina Eesti Panga muuseumipoest ja Omniva e-poest.

Väikesed Balti riigid on oma iseseisvuse kaitsmisel olnud järjepidevad ja 2018. aastal tähistavad kõik kolm riiki oma 100. sünnipäeva:

  • Leedu 16. veebruaril 
  • Eesti 24. veebruaril 
  • Läti 18. novembril 

Selle puhul andsid kolme riigi keskpangad üheaegselt välja ühiselt kujundatud mälestusmündid, mis tähistavad Balti riikide ühist ajalugu, väärtusi ja koostöötahet ning meenutavad nende tähtsust ülejäänud euroala inimestele.

Ühise kujundusega mündid erinevad üksteisest vaid emiteeriva riigi nime ja servateksti poolest.

Mündil on kujutatud Balti riikide minevikku, olevikku ja tulevikku kokku põimitud palmikuna. Võidutöö kavand kannab nime «Balti õdede kokku põimitud juuksed» ja selle autor on Leedu disainer Justas Petrulis, kes kujundas münti esimest korda. Mündi kujundus valiti mullu kevadel avalikul rahvahääletusel, mis viidi korraga läbi kõigis kolmes Balti riigis.

2eurone mälestusmünt on käibemünt, mille ühine külg on tavapärane, kuid mille rahvuslikul küljel on teemakohane erikujundus.

Eesti Pank emiteerib 500 000 münti. 10 000 neist on vermitud kõrgemas kvaliteedis (brilliant uncirculated) ning  pakendatud meenetootena mündikaardiks, mille hind on 10 eurot. Mündid on vermitud Leedu Rahapajas ja mündikaardid on valmistanud Poola ettevõte Kurowski Group Sp. z o.o. Mündikaardi on kujundanud Vladimir Taiger.

Eesti Pank väljastab münte alates 31. jaanuarist. Seejärel jõuavad mündid jaekaubanduse kaudu ka ringlusse. Samuti saab mälestusmünti ja mündikaarti osta  Omniva e-poest ja Eesti Panga muuseumipoest poe lahtiolekuajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles