ERMis näeb Eesti lugu läbi 100 silmapaari

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Vabariigi juubelile pühendatud fotonäitus «Eesti läbi 100 silmapaari» on nüüd publikule vaatamiseks valmis. Fotograafide Toomas Volkmanni ja Tõnu Tunneli ning disainer Tõnu Runneli loodud portree- ning meeleolufotod jutustavad pildikeeles Eesti sajandi lugu. Kuid see pole veel kõik.

Rändnäituse korraldaja Kaire van der Toorn-Guthani sõnul on fotodele jäädvustatud kõik eesti kultuuri pühendunud kandjad.

«On nii tuntud eestlasi kui ka hulganisti neid, kellega kohtute esimest korda. Iga Eesti Vabariigi aasta kohta on üks portree – nii on vanim jäädvustatuist sündinud 1918. ja noorim näinud ilmavalgust aastal 2017,» kirjeldas ta. 

Portreteeritute hulgas on helilooja Arvo Pärt, moekunstnik Aldo Järvsoo, kirjanik Hando Runnel, laulja Tommy Cash, kirjandusteadlane Mihhail Lotman, pesudisainer Kriss Soonik-Käärmann, Teeme Ära juht Eva Truuverk, ERRi korrespondent Moskvas Anton Aleksejev, lasteraamatute illustraator Ilon Wikland, kirjanik ja lavastaja Jim Ashilevi,  dirigent Paavo Järvi, Eesti vanim šokolaadimeister Otto Kubo, vigursuusataja Kelly Sildaru jpt. 

Juubeliekspositsioonile saatesõnu öeldes tõdes EV100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa, et taolise ausa ja mahuka ajaloosalvestise tegemine on väga sügav kummardus 100-aastasele riigile.

«Eesti inimesed kannavad endas riigi ajalugu ja jutte, mida pajatada, on meil palju. Loodetavasti leiavad need lood tee paljude südametesse,» lausu Rohumaa. 

Näitusel on esitletud ka 100 vaadet tuntuimatest Eesti paikadest, ehitistest, emotsioonidest, saavutustest ja fenomenidest, mis annavad ka Eestit mitte tundvale inimesele aimu meie kultuurist, loodusest, tehnikasaavutustest, köögist, kommetest. Visuaalid seovad ühtseks tervikuks lühikesed tekstid, mis on kirjutatud nii eesti kui ka inglise keeles. Tekstides autorid on Tiiu Suvi, Piret Jaaks, Mirjam Matiisen ja Helina Piip. Ekspositsiooni helitausta on loonud Sven Sosnitski.

Eesti Vabariigi 100 aasta juubeliga seotud rändnäitusega kaasneb ka (kinke)raamat.

Näitust «Eesti läbi 100 silmapaari» saab ERMi B-fuajees vaadata kuni 31. märtsini 2018. Lähemalt näituse kohta saab lugeda ka ERMi veebilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles