Kärdla ja Rakvere said hea avaliku ruumi tarbeks toetust

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea avalik ruum ehk selline näeb peagi välja Rakvere peatänav
Hea avalik ruum ehk selline näeb peagi välja Rakvere peatänav Foto: Hea avalik ruum

Arhitektuuriprogramm "Hea avalik ruum" pakub juba loetud päevade pärast rõõmu Põlva ja Tõrva linnaelanikele, sest just neis paigus avatakse EV100 ja Eesti Arhitektide Liidu ühistööna uuenenud linnasüdamed. Ent Eesti juubeliaasta jooksul ootab samasugune rõõmupäev ees veel tosinat linnakeskust ning peatänavat. Ka raha taha kohalike rõõm ei jää, sest EAS toetab näiteks Kärdla ja Rakvere linnakeskuste korrastamist ligi 3,6 miljoni euroga.

Eesti Arhitektide Liidu kingitus Eestile toob uue hingamise 15 linna ning tänase seisuga on rahastus olemas 12 projekti tarbeks. 

Linnakeskused, mis aastatel 2018-2020 saavad uue, kaasaegse ja inimsõbraliku näo, jäävad aastakümneteks tähistama Eesti Vabariigi sajandat juubelit.

Arhitektuuriprogrammi „Hea avalik ruum“ juht, arhitekt Kalle Vellevoogi sõnul on tegemist Eesti edulooga.

„Kuna 15 projektis osaleva linna ja asula ind ja kujunemine on tänaseks kutsunud ka paljusid teisi linnu ja asulaid ümber vaatama oma avalikku ruumi," tunnustas Vellevoog. Tema sõnul on arhitektide liit koostöös EV100 juubelitoimkonna ja kultuuriministeeriumiga algatamas suurt avaliku ruumi jätkuprogrammi „EV100+“ käivitamisega.

"Ikka selleks, et haarata kaasa ka ülejäänud linnalised asulad, kus linnaruum ootab inimkeskset mõtestatud kaasajastamist,“ kirjeldas projekti juht.

EASi juhatuse liikme Sigrid Harjo sõnul on linnakeskuste avaliku ruumi kaasajastamise eesmärk muuta linnasüdamed atraktiivsemaks nii inimestele kui ettevõtetele ning ennekõike peaks nendest projektidest kasu saama teenindus- ja turismivalkdonna ettevõtted.

„Kõikide linnakeskuste toetamise puhul eeldatakse, et hiljemalt kolm aastat pärast projekti lõppu lisandub piirkonda ka täiendavaid erainvesteeringuid," selgitas Harjo.

EAS toetab Kärdla ja Rakvere linnakeskuste korrastamist ligi 3,6 miljoni euroga. Rakvere linnasüdame puhul on ootus vähemalt 1,5 miljoni ning Kärdla linnasüdame puhul vähemalt 0,6 miljoni euro lisandumisele.

Kärdlas on toetuse abil kavas ehitada ümber linna keskväljak ning muuta see inimestele ja ettevõtlusele atraktiivsemaks. Projekti raames kujundatakse ümber liikluslahendused, väljakule lisatakse lipuväljaku funktsioon, väljaku keskele rajatakse pergalo, mänguväljak, veesilm koos purskkaevuga, rohealad ning talveks uisuväljak.

Rakveres on toetuse abil kavas rekonstrueerida ajalooline vanalinna peatänav Pikk tänav kaasaegseks jalakäijasõbralikuks promenaadiks, mis ühendab moodsat linnakeskust Rakvere peamise vaatamisväärsuse vallimäega. Projekti abil tekib Rakverre aktiivne meelelahutus- ja kaubatänav, mis on atraktiivne nii kohalikule elanikule kui linna külalisele ning on oluline tõukejõud kohaliku ettevõtlusmaastiku elavdamisel.

MIS ON „HEA AVALIK RUUM“: 

  • arhitektuuriprogramm taaskäivitab Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva auks 15 linna keskused, peaväljakud, peatänavad ja nendega piirnevad alad; 

  • veebruaris 2018 on valmimisjärgus Põlva, Tõrva ja Valga keskväljakud; 

  • käesoleval aastal alustatakse Rapla, Kuressaare, Võru, Jõhvi ja Elva keskväljakute ehitust.

  • linnakeskused loodetakse ümber ehitada 2020. aastaks.

  • linnakeskuste kavandid leiab SIIT. 

„Hea avalik ruum“ projektide ehituseks taotletakse raha eelkõige läbi EASi piirkondade konkurentsivõime tugevdamise investeeringute programmi, mida kaasrahastavad Euroopa Regionaalarengufond ja Euroopa Liit, samuti Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles