100aastased teosed tähistavad Tartu Kunstimuuseumis vabariigi juubelit

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ado Vabbe "Kohvikus" aastast 1918. Õli, lõuend. 86,5 x 88
Ado Vabbe "Kohvikus" aastast 1918. Õli, lõuend. 86,5 x 88 Foto: Tartu kunstimuuseumi kogu

Vahetult enne Eesti Vabariigi 100. aastapäeva, 23. veebruaril avaneb Tartu Kunstimuuseumi projektiruumis näitus töödest, mis on loodud 1918. aastal. Kokku on sellise aastanumbriga dateeritud teoseid Tartmusi kogus sadakond, näitele on valitud kõnekam osa neist töödest.

Igal teosel on rääkida pikem lugu, mis seob 1918. aasta suuremad ja väiksemad ajaloosündmused ja Tartmusi kunstikogu. Autoritest on paremini esindatud Ado Vabbe, Anton Starkopf, Jaan Koort, Ants Laikmaa, August Jansen, Eduard Wiiralt, Balder Tomasberg, Herbert Lukk.

Näituse "100-aastased teosed Tartu Kunstimuuseumis" avapäeval 23. veebruaril kell 15 teeb kuraator ja Tartu Kunstimuuseumi pikaajaline peavarahoidja Mare Joonsalu huvilistele ringkäigu näitusel ning tutvustab laiemalt näitusele valitud töid ning nende autoreid. 

Juubeliaasta tähtnäitust täiendab ka avaliku ruumi väljapanek Tartus Poe tänaval, kus on valitud teosed ja lood näituselt. Vabariigi aastapäevale on pühendatud ka EV100 kunstiprogrammi kuuluv näitus "Metafoorid kodule, millega kaasneb kataloog. Näituse idee on seotud moodsas muutuvas ühiskonnas muutuva kodu mõistega. Seetõttu tuleb püsiva koduta noorel luua enese jaoks järjepidevalt kodu(tunde) asemele laiendusi, et muuta võõrad ja ajutised paigad ning olukorrad koduselt tähendusrikkaks. Muuseumi esimesel korrusel on avatud Eve Kase isikunäitus "2+2=... Näitus asetub tõe ja fiktiivsuse piirimaile ning suhestub eelkõige tõejärgsuse fenomeniga, sidudes tervikuks projektid "EE Eesti edulugu" ja Kirjastus "Bläkk".

Eesti Vabariigi aastapäeval on muuseum avatud kell 11-15. Sellele eelneval ja järgneval päeval tavapäraselt kell 11-18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles