Maiuspalad Eestile: mis toimub loetud päevad enne suurt peonädalat?

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
#Repost from @veikotubin with @regram.app
#Repost from @veikotubin with @regram.app Foto: EestiEstonia100 / Instragram

Suure sünnipäevapeoni on jäänud vaid loetud päevad. Ent kuna ootaja aeg on alati liiga pikk, on hea need tunnid toredate sündmustega täita. Eesti juubeli moto – teeme Eestile kingitusi – avaldub ka sel nädalal kümnel erineval moel Tokiost üle Ameerika ja Euroopa koduse Simunani ning ei jäta märkamata ei Leedu suurjuubelit, spordiüritusi ega Hiina uusaastapidu.

ESMASPÄEV, 12. veebruar

  • Kell 17 avatakse Kullo Lastegaleriis õpilastööde näitust “Minu kodukoha 100 kunstiteost Eestile”. Üleriigilise kunstikonkurss-näitusega väärtustatakse laste kunsti, uuritakse ja jäädvustatakse kodukoha aega ja inimesi. Kunstihariduse Ühingu korraldatud konkursile laekus110 tööd üle Eesti, näitusel on väljas 20 tööd, kuid kõigist näitusele saadetud töödest tehakse virtuaalnäitus MTÜ Kunstihariduse Ühingu kodulehel.
  • Kell 17 toimub Väike-Maarja valla raamatukogus Erik Au fotonäituse avamine. Fotonäitus uurib vanadust kui elu lahutamatut ja olulist nähtust. Tegu on EV100 projekti „Kunst raamatukokku“ kuuluva väljapanekuga.
  • Kell 18 viib Tallinnas Eesti Rahvusraamatukogus toimuv Ena Metsa jututuur "Inimhetked ja kohtumisretked" huvilised rännakule mööda maailma. Jutuõhtu on pühendatud Eesti ja eestlastega kohtumiste lugudele. Sündmus liigub samal nädalal edasi Raplasse, Järvamaale, Jõhvi ja Kohtla-Järvele.  
  • Kell 18 toimub Tallinnas Püha Vaimu kirikus (Pühavaimu 2) Tallinna Ülikooli Vilistlasnaiskoor Helia kontsert "Küll ma laulaks". Kontserdil tulevad esitamisele Eesti erinevate ajaperioodide heliloojate looming Eesti Vabariigi koorimuusika auks.

12., 14. ja 16. veebruaril toimuvad Estonia kontserdisaalis muusikafestivali “Virmalised” kontserdid. Eesti Pianistide Liidu ja Eesti Interpreetide Liidu ühistööna sündiv muusikaline suursündmus on pühendatud Eesti klaverimuusikale läbi sajandi. 

10.–18. veebruarini toimub Rootsis Estival 2018. Tegu on suurejooneline Eesti Vabariigi 100. juubelit tähistava festivaliga Stockholmis, mille programmi kuulub nii kunst, teater kui ka muusika.

TEISIPÄEV, 13. veebruar

  • Kell 13 toimub Tallinnas Magdaleena haiglas koolitus "Kohtumine patsiendiga". EV100-le pühendatud koolitusel räägitakse erakorralisest meditsiinilisest abist ning jagataks tarvilikku nõu oma tervise eest hoolitsemiseks, oodatud on kõik huvilised.
  • Kell 16 avatakse Sindi raamatukogus Sindi gümnaasiumi 11. klassi õpilase Egon Gentaleni kunstinäitus, mis kuulub EV100 projekti „Kunst raamatukokku“.
  • Kell 17 algab Tallinnas Löwenruh´ pargis Kristiine EV100 vastlatrall. Kristiine ühendab EV100 sünnipäeva ja põlise vastlapüha tähistamise ning kutsub kõiki elanikke suurele vabaõhupeole, kus jagub mänge ja tegevusi tervele perele.
  • Kell 18 toimub Sauel Sarapiku terviserajal 100 minutit vastlalusti. Kõik huvilised on oodatud osa saama traditsioonilisest vastlaliu võistlust ning saani- või vankrisõidust.
  • Kell 18.30 toimub Vilniuses Kristjan Järvi ja Baltic Academies Orchestra kontsert. BAO tuuriga tähistatakse Balti riikide 100 aastat iseseisvust, esitades Kristjan Järvi, Guntis Kuzma ja Modestas Barkauskase taktikepi all ühes Balti heliloojate suurteostega ka maailmaklassikat. Kontserttuur liigub samal nädalal edasi Kaunasesse (14.02), Gdanskisse (16.02) ja Berliini (18.02). 
  • 13.-16. veebruarini reisib mööda Eestit MTÜ Reval Folk algatusel Belgia folkansambel Madingma. Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul külastavad vennad Stefan ja Diederik Timmermans oma muusikaga Saaremaad, Tartut, Viljandit ja Tallinna.

KOLMAPÄEV, 14. veebruar

  • Kell 19 esineb Jaapanis kammerorkester Kremerata Baltica kontsertTokios tulevad esitamisele kolme riigi helilooming, sündmust korraldab Eesti Vabariigi Suursaatkond Tokios koostöös Läti ja Leedu saatkondadega.
  • 14.-17. veebruarini tähistatakse Tšehhis Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva. Selle puhul toimub Prahas kaks sündmust: Eesti päevad Praha muusikaakadeemias ning koostöös Tšehhi matkaklubiga ekskursioon "Eesti ja eestlased Prahas“.

NELJAPÄEV, 15. veebruar

15.-18. veebruarini toimub Tartus rahvusvaheline võimlemisvõistlus “Miss Valentine 2018”. EV100-le pühendatud võistlus toob kokku rohkem kui 1000 sportlast ligi 40 võimlemisriigist. 

15.-18. veebruarini toimub Riias festival “Latest”. Sündmus  kutsub avastama Eesti kaasaegset etenduskunsti, vaadeldes noorte kunstnike meeleolusid Eesti Vabariigi 100. aastapäeva pidustuste valguses. 

REEDE, 16. veebruar

  • Kell 8 tähistatakse Leedu Vabariigi 100. sünnipäeva Leedu hümni ühislaulmisega Tallinnas Leedu Suursaatkonna juures
  • Kell 9 avatakse Tallinnas VIPEX AS salongis (Kriidi 10) kunstnik Aivar Juhansoni personaalnäitus „EV100 Portreed“. Juhanson on portreteerinud kokku ligi 2000 tuntud ühiskonnategelast, poliitikut, kultuuritegelast ja muidu tuntud inimest, näitusel on väljas 100 tööd.
  • Kell 11 toimub statistikaameti hoones (Tatari 51, Tallinn) Eesti Vabariigi juubeliks ilmunud kogumiku „Eesti Vabariik 100. Statistiline album“ esitlus ajakirjanikele. Kogumik võtab kokku Eesti arengu olulisemates valdkondades peaaegu 100 aasta jooksul.
  • Tallinna Kunstihoones avatakse rahvusvaheline kaasaegse kunsti näitus “Riik ei ole kunstiteos”, mis uurib lähenevast Eesti juubelist ajendatuna riigi, rahvuse ja rahvusliku identiteedi keerukust ja problemaatikat tänapäeva muutlikus ühiskonnas. Suurnäitus on osa EV100 kunstiprogrammist
  • Tartu Mänguasjamuuseumis avatakse näitus "Mängime sajaga!". Näitus on spetsiaalselt Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks koostatud ning väljapanek annab ülevaate Eesti mänguasjaajaloost. 
  • Trad.Attack! esineb Belgias Muziekclub ’t Ey's kontsertuuriga „All around Europe“, mis on ette võetud just Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamiseks. Nädala lõpus on bänd Hollandis Celtic&Balfolk festivalil.

16. ja 18. veebruaril toimuvad Berliinis Konzerthausis Festival Baltikum raames kontserdid, kus Konzerthausi orkester esitab peadirigendi Ivan Fischeri juhtimisel Arvo Pärdi teoseid. 16. veebruaril saab kuulda Maarja Nuudi poeetilist sooloprogrammi "Une meeles".

16.veebruari kuni 5. märtsini on Otepää Gümnaasiumisse avatud rändnäitus ''100 teraviljapeenart'', mis annab hariva ülevaate kaheksa kodumaise tera- ja kaunviljasordi kasvatamisest peenardel. 

LAUPÄEV, 17. veebruar

  • Simuna Rahvamajas toimub näituse "100 aastat raamatukogu Simunas" avamine ja EV100 pidu, millega tähistatakse nii Eesti kui ka Simuna Naisselts ja Simuna Raamatukogu suuri juubeleid.
  • Kell 11 algab Tartus Mänguasjamuuseumis perepäev "Täna mängime sajaga!" ning uudistada saab uut Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud näitust "Mängime sajaga!".
  • Kell 12 saab alguse Noarootsi saunapäeva Noarootsi Saunaralli. Külastuseks on avatud pea 20 erinevat sauna, tutvuda saab saunaskäimise kombestikuga ning uurida sauna ja rahvameditsiini seoseid
  • Kell 12.00 toimub Tallinnas Niguliste kirikus kontsert „Hümnid“, mis on Estonia Seltsi Segakoori muusikaline kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks. Kontserdi põhiteosena kõlab Tõnu Kõrvitsa "Hümnid Läänerannikult", mis on kirjutatud segakoorile ja saksofonikvartetile.
  • Kell 15 saab Tallinnas, Pelgulinna rahvamajas EV100 tasuta kontserdil kuulata Eva ja Villu Talsi muusikat. Kontserdi korraldavad Põhja-Tallinna Valitsusel ja Pelgulinna Rahvamaja.
  • Kell 16 algavad Tallinnas Vabaduse väljakul Hiina uue aasta pidustused 2018. Kollase maakoera aasta saabumise puhul tulevad Eestisse Pekingi Hiina orkestri muusikud traditsiooniliste pillidega, tantsijad Pekingi kaasaegse tantsu trupist, võitluskuntside artistid, Hiina jääskulptorid ja kunstnikud.
  • Kell 18 algab Ameerika Ühendriikides Washington DCs EV100 aastapäeva gala. EV100 galal võtavad sõna Ameerika Ühendriikides asuvate väliseesti organisatsioonide esindajad ja Eesti suursaadik Lauri Lepik Washingtonis. Üritusest tehakse ka Facebooki otseülekanne.  

17.-18. veebruarini toimuvad Lasnamäe Kergejõustikuhallis Eesti talvised meistrivõistlused, kus parimad sportlased saavad autasustamistseremoonial kaela EV100 erikujundusega medalid

PÜHAPÄEV, 18. veebruar

  • Kell 16 toimub Saksamaal Universität der Künste Berlinis Kristjan Järvi ja Baltic Academies Orchestra kontsert. Kristjan Järvi ja tema meistriklassi õpilaste dirigeerimisel tuleb esitamisele Balti heliloojate looming kui ka maailmaklassikat.
  • Kell 17 avatakse Tallinnas rahvusooper Estonias mälestustahvel meenutamaks paika, kus otsustati 1918. aastal Eesti iseseisvusmanifesti koostamine. Samal õhtul etendub Eduard Tubina ballett „Kratt“.
  • Kell 19.15 toimub Tartus Eesti Rahva Muuseumis EV100le pühendatud ühekordne kontsertlavastus “Me hommikud, me päevad, õhtud, ööd”. Lugu, mida lavastus jutustab on inspireeritud Eesti inimeste elusündmustest, mis on toimunud viimase saja aasta jooksul.
  • Toimub Eestimaa talvine laulupidu ehk XLV Tartu Maraton, mis toob kokku tuhanded suusasõbrad Eestist ja ka maailma kõige kaugematest paikadest. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles