Sünnipäevanädalal toimub kokku 650 sündmust – leia endale lähim!

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ev100.ee

Esmaspäeval alanud EV100 sünnipäevanädala jooksul toimub juubeli tähistamiseks Eestis ja mujal maailmas enam kui 650 sündmust.

Juubelinädal algab esmaspäeva keskpäeval Tallinnas Tartu maanteel kohas, kus 100 aastat tagasi kogunes esimest korda Päästekomitee ja koostas järgnevatel päevadel iseseisvusmanifesti.

Teisipäev on Haapsalu päev, kui südapäeval toimub Haapsalu lossiplatsil vabaõhuaktus ja avatakse lipuväljak. Seejärel annab peaminister Läänemaa ühisgümnaasiumis üle riigi kultuuri- ja teaduspreemiad.

Kolmapäeval on tähelepanu pöördunud Narva, kus president Kersti Kaljulaid annab Tartu Ülikooli Narva kolledžis üle riiklikud teenetemärgid ning kell 15 toimub Narva raekoja platsil vabaõhuaktus.

Neljapäeval käib tähistamine üle Eesti, kui sümbolkujud Eesti linnades saavad riigi sünnipäevaks sinimustvalged sallid ja mütsid. Vabariigi valitsus on sel päeval väljasõiduistungil Viljandis.

Reedel on rõhk Pärnul. Kell 17 avatakse Kuninga tänava põhikooli ees skulptorite Margus ja Mart Kadariku loodud Päästekomitee mälestussammas ja seejärel loetakse Rüütli platsil ette iseseisvusmanifest ning algab rahvapidu.

Sünnipäevahommikul heisatakse päikesetõusul Toompeal Pika Hermanni torni riigilipp ja kell 11 algab Tallinnas Vabaduse väljakul kaitseväe paraad. Õhtul on aga Tartus Eesti Rahva Muuseumis president Kersti Kaljulaidi vastuvõtt ja kontsertetendus.

"Läheneva juubeli eel toimub Eesti suuremates ja väiksemates paikades kokku üle 600 ürituse. Eesti Vabariigi 100. aastapäeva auks korraldavad ka eestlased välismaal ning Eesti sõbrad maailma erinevates paikades üle poolesaja sündmuse," selgitas riigikantselei EV100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa.

Ülevaate sünnipäevanädala programmist leiab www.ev100.ee/et/ev100-sunnipaevanadal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles