Vaata OTSE: EV100 sünnipäevanädala pidustused jõudsid Haapsallu

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Haapsalu linnavalitsus

Suure sünnipäevanädala sündmused jätkuvad Haapsalus, sest täpselt 100 aastat tagasi, 20. veebruaril püüti just selles linnas välja kuulutada Eesti Vabariik. Miks läks aga teisiti?

20. veebruaril 1918. aastal tekkis just Haapsalus esimene võimalus Eesti iseseisvusmanifesti ettelugemiseks, kuid võõrväed jõudsid siiski enne Päästekomitee saabumist linna sisse marssida. Võitlus Eesti Vabariigi väljakuulutamise nimel jätkus veel järgnevatel päevadel, kuid Haapsalus toimunud sündmustel oli selles oluline roll.

Nüüd, 100 aastat hiljem, avatakse Haapsalu kesklinnas lipuväljak ning antakse Läänemaa Ühisgümnaasiumis üle riigi kultuuri- ja teaduspreemiad.

EV100 teeb sündmustest otseülekanded, mida on võimalik ka järelvaadata:

MIS TOIMUB?

  • Kell 12 juhatab kirikute kellamäng sisse lossiplatsil toimuva avaliku vabaõhuaktuse ning avatakse pidulikult lipuväljak. Kõnedega esinevad peaminister Jüri Ratas, Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid ning praost Leevi Reinaru. Ajaloolisi sündmusi meenutab Lääne maleva teavituspealik Heiki Magnus. Kaitseväe orkestri saatel avatakse lipuväljakul ka EV100 mälestustahvel.
  • Kell 14 annab peaminister Jüri Ratas Läänemaa Ühisgümnaasiumis üle riiklikud kultuuri- ja teaduspreemiad.
  • Kell 16.30 algab Haapsalu Kultuurikeskuses peaminister Jüri Ratase pidulik vastuvõtt.

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul tähistatakse riigi aastapäeva esmakordselt sünnipäevanädalaga. Suurematest linnadest toimuvad 19.-25. veebruarini sünnipäevanädala suursündmused Tallinnas, Haapsalus, Narvas, Viljandis, Pärnus, Paides ja Tartus.

EV100 sünnipäevanädal pakub juubeli tähistamiseks enam kui 650 sündmust Eestis ja välismaal. Ülevaate sünnipäevanädala programmist leiab SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles