Tallinna Sadam kinkis Eesti Vabariigi sünnipäevaks valgusväravad

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna sadam.
Tallinna sadam. Foto: Foto: Ulrich Becker / pixabay.com

Kingitusena valminud installatsiooni nimi on „Valgusvärav laevadele“ ning see on nähtav hämaras ja pimedal ajal. Kuid iseäranis kaunilt vaadeldav ning paremini niiske ja sajuse ilmaga. Vanasadamasse loodud kingitus jääb saabuvaid reisijaid ja laevu rõõmustama ka pärast vabariigi sünnipäevakuud ja -aastat.

"Soovime, et sadamasse saabumine on tulijale unustamatu mälestus, mis toetab nii Eesti kui innovaatilise riigi kuvandit, kuid ka Tallinna Sadama kui uuendusmeelse ettevõtte visiooni," kirjeldas Tallinna Sadama juhatuse esimees Valdo Kalm värava ideed.

Sini-must-valge valgusinstallatsioon „Värav laevadele“ ehib Tallinna mereväravaid alates 16. veebruarist. Tallinna Sadam on enam kui kümne miljoni reisijaga Eesti suurim esindus- ja turismivärav.

Kuna valgusvärav on vaadeldav nii sadamakailt kui ka laevatekilt, kutsub Kalm kõiki installatsioonist osa saama.
"Usume, et trkioloori värvides valgusvoog meelitab turistid laevatekile imetlema Eestisse saabumist, kutsub kohalikud inimesed sadamasse jalutama ja tekitab Pirita teel liikuvates inimestes tahtmise pöörata pilk merele," sõnas Kalm.

Valgusinstallatsioon koosneb kahest kahe valgustiga varustatud platvormist, mis asuvad sadama merepoolsete kaide otsas. Igale platvormile on paigaldatud kaks prožektorit: 1 kW-valge ja 3kW-sinise läätsega ning nende elektritoide- ja juhtimisseadmed. Prožektorite läbimõõt on 560 mm.

Sinised ja valged kitsad valgusvihud koos valgustamata jäetud vahemikuga moodustavad 300 meetri kõrgusel õhus ristuva Eesti lipu värvides värava. Kingitusena valminud installatsiooni nimi on „Valgusvärav laevadele“ ning see on nähtav hämaras ja pimedal ajal. Kuid iseäranis kaunilt vaadeldav ning paremini niiske ja sajuse ilmaga.

Valgusinstallatsiooni tarnis ja paigaldas Smelta OÜ. Installatsioonis on kasutatud Suurbritannia firma Francis Searchlights Limited prožektoreid, mis on projekteeritud ja valmistatud spetsiaalselt mere ääres ja merel rasketes ilmastikuoludes töötamiseks. Projekti tehniline lahendus on kooskõlastatud Lennuameti ja Veeteede Ametiga.
Firma Francis Searchlights Limited võimsamad ja kallimad valgustid on kasutusel näiteks Pariisis Eiffeli tornis, kuid ka näiteks Singapuris ja Mekas.

Valgusinstallatsioon jääb Vanasadamasse saabuvaid reisijaid ja laevu rõõmustama ka pärast vabariigi sünnipäevakuud ja -aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles