Veel üks helisev kingitus: Veronika Portsmuthi Kooriakadeemia kontsert «Pühendused Eestile»

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heini Vaikmaa ja "Koidukuma" esmaettekanne toimus Lätis 17. veebruaril 2018

Foto: Argo Viikvald
Heini Vaikmaa ja "Koidukuma" esmaettekanne toimus Lätis 17. veebruaril 2018 Foto: Argo Viikvald Foto: Foto: Argo Viikvald

Sügisel omanimelise kooriakadeemia ellu kutsunud dirigent Veronika Portsmuth kingib Eesti Vabariigile sajandaks sünnipäevaks üleva kontserdi «Pühendused Eestile». Kontserdil tuleb ettekandele kaks spetsiaalselt selleks puhuks loodud teost.

Sajandi tagant algav muusikaline rännak jõuab kauni kaarega kaasaega ning kulmineerub helilooja Kristo Matsoni ja muusik Heini Vaikmaa uudisloominguga, mis on pühendatud vabariigi ajaloolisele sünnipäevale.

Heini Vaikmaa helitöö «Koidukuma» on seni tuntust kogunud EV100 tunnusmeloodiana. Kooriakadeemia kontsertkoori esituses on nüüd publikul võimalus kuulda ka Vaikmaa teist uudisteost «Kogu rahvale», mille teksti auotr on Ants Lusti.

Helilooja Kristo Matsoni spetsiaalselt seekordseks kontserdiks loodud kooriteos «Pühendused Eestimaale» on aga kontserdi lausa märgilise tähendusega – esmaettekandele tulevast teosest on saanud ka kogu kontsertetendus oma nime.

Matsoni helitöö «Pühendused Eestimaale» on inspireeritud Lydia Koidula, Kalju Lepiku ja Hando Runneli luulest ning koorilaulud on seatud just nende luuletajate tekstidele.

Omanimelise kooriakadeemia asutaja, dirigent Veronika Portsmuthi sõnul sündis kontsert ning kaks uudisteost lihtsast soovist tuua Eesti inimestele lähemale.

«Kui suudame läbi muusika suurendada inimestes armastust oma isamaa vastu, oleme teinud suure kingituse meile kõigile,» tõdes Portsmuth.

«Usun, et paljud loomeinimesed tajuvad selgelt, kui väga on meil eestlastena vaja mõista, et see väike riik siin Euroopa ja Venemaa ristnurgas on ime. Ning et selle ime sünd ja kestmine tänaseni ei ole olnud kunagi iseenesest mõistetav. See on paljude südamega seda maad armastavate inimeste sihikindel, hulljulge ja kaalutletud tegevuse tulemus,» arutles kontserdi eel helilooja Kristo Matson.

Tallinnas Kaarli kirikus 23. veebruaril kell 19 kõlavate uudisteoste kõrval tuleb ettekandele ka Frederik Paciuse, Arvo Pärdi, Heino Elleri, Urmas Sisaski, Tõnu Kõrvitsa, Veljo Tormise, Miina Härma helilooming.

Lisaks Veronika Portsmuthi Kooriakadeemia Kontsertkoorile on laval saksofonikvartett Quattro Quarti, Kooriakadeemia Kammernaiskoor Miina ning solist Kristians Krievans (LV). Muusikutena on kaastegevad Raun Juurikas (süntesaator), Heini Vaikmaa (kitarr ja süntesaator) ning Piret Aidulo (orel).

Kontserdi videokunstnik on Piibe Piirma ning kontserdi kunstiline juht ja dirigent on Veronika Portsmuth.

Sügiselt tegevust alustanud Veronika Portsmuthi Kooriakadeemia esimene suurejooneline esinemine toimus detsembris 2017, mil Tallinnas Kaarli kirikus ja Helsingis Toomkirikus kanti järjestikustel õhtutel ette ainulaadses, põhjamaiselt karges seades vanameister J. S. Bachi «Magnificat» Es-duur. Kooriakadeemia eesmärk on Portsmuthi sõnul teadliku laulja kasvatamine. Vaata lähemalt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles