Lipp tuleb homme heisata enne kella 8

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu veetornile heisati Eesti lipp.
Tartu veetornile heisati Eesti lipp. Foto: Margus Ansu

Eesti Vabariigi homsel 100. sünnipäeval heisatakse päikesetõusul või hiljemalt kella kaheksaks hommikul riigilipp kõikidele elu-, äri- ja büroohoonetele.

24. veebruaril, Eesti Vabariigi 100. aastapäeval on Eestis lipupäev. Sel päeval heisatakse Eesti lipp kõikidele elu-, äri- ja büroohoonetele, teatas riigikantselei.

Lipud heisatakse päikesetõusul või hiljemalt kella kaheksaks hommikul ning langetatakse päikeseloojangul. Kui lipp jäetakse lehvima ka pimedal ajal, peab see olema valgustatud.

Kõige pidulikumalt heisatakse Eesti lipp kell 7.33 Pika Hermanni torni Tallinnas Toompeal. Lipp heisatakse hümni saatel, kõne peavad riigikogu esimees Eiki Nestor ja Tallinna Reaalkooli abiturient Mathias Kübar. Õnnistussõnad ütleb Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma.

Eesti iseseisvusmanifesti loeb ette Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli neljanda kursuse üliõpilane, Voldemar Panso preemia laureaat Priit Põldma. Esinevad Eesti Meestelaulu Selts ning politsei- ja piirivalveorkester.

Pidulikult heisatakse lipp päikesetõusul veel Avinurmes, Inglistel, Juurus, Jõgeval, Kaius, Kanepis, Kehtnas, Kohilas, Kärus, Laimjalas, Lelles, Maidlas, Meeril, Narvas, Narva-Jõesuus, Orul, Paenases, Palamusel, Pärnus, Rahinges, Raplas, Rasinal, Sakus, Sillamäel, Tamsalus, Tapal, Tartus, Turbas, Ulvis, Valastel, Vana-Karistes ja mujal üle Eesti.

24. veebruaril 1918 kuulutati välja sõltumatu ja demokraatlik Eesti Vabariik. Esimesed sammud iseseisvumisel astuti juba 28. novembril 1917, mil Eestimaa Ajutine Maanõukogu võttis enda kätte kõrgeima võimu Eestis. Sellele järgnes iseseisvusmanifesti kokkuseadmine ning manifesti avaldamine Päästekomitee poolt 24. veebruaril 1918.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles