Peaminister: tunneme aukartust nende ees, kelle kangelaslikkus meie riigi põlistas. (2)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iseseisvuspäeva hommikul asetati pärjad Vabadussõja võidusamba jalamile, kõne pida peaminsiter Jüri Ratas, kelle sõnul tuleb tänutundega mõelda kõigile neile põlvkondadele ja vapratele inimestele, kes andsid endast kõik, et Eesti rahva unistused täituksid.

Austatud Eesti Vabariigi president! Head Eestimaa inimesed! Õnnitlen teid Eesti sünnipäeva puhul!

Tänane päev on täis rõõmu ja pidustusi, sest tähistame Eesti Vabariigi 100. aastapäeva. See on suur hetk meie ajaloos. Seepärast mõtleme tänutundega kõigile neile põlvkondadele ja vapratele inimestele, kes andsid endast kõik, et meie rahva unistused täituksid. Langetame mõttes pea ning meenutame neid, kelle pingutuse ja võitluseta poleks meil täna võimalik ühiselt rõõmustada.

Me ei unusta neid, kes saja aasta eest Eesti Vabariigi rajasid, ega neid, kes noore riigi ellujäämise nimel Vabadussõtta läksid. Tuhanded langesid, veel kordades enam sai haavata. Need ülimad ohvrid toodi kõigi meie ja ka tänase päeva nimel. Tunneme aukartust ja tänulikkust ning räägime järgmistele põlvedele oma esivanematest, kelle kangelaslikkus meie riigi põlistas.

Armsad kuulajad!

Eesti julgeolek on täna kindel. Nagu meie edu Vabadussõjas, toetub ka Eesti praegune julgeolek meie sihikindlusele, meie igapäevasele pühendumisele ning meie sõpradele ja liitlastele. Me ei unusta nende olulist panust Vabadussõjas ja hindame kõrgelt liitlasriikide kohalolekut täna Eestis. Meie enda kaitsetahte ja kaitsevõime kõrval võimaldab kuulumine NATOsse ning Euroopa Liitu vaadata Eestil enesekindlalt järgmise saja aasta poole.

Maailm ei ela ikka üksmeeles ja seepärast oleme ka meie andnud aastaid oma panuse ühisesse võitlusesse ohtudega, mis meid kõiki puudutavad. Relvastatud konfliktid, terror või kurjad kavatsused pole maailmast kadunud ega meistki jäädavalt mööda läinud. Me oleme südamest tänulikud oma Eesti kaitseväelastele, kes turvalisema maailma eest seistes ja meid teenides on langenud või viga saanud.

Võitlesime Vabadussõjas oma Eesti Vabariigi püsimajäämise ja rahva õnne nimel ning pidime seetõttu paratamatult palju kannatama. Neid valusaid kogemusi peame meeles ka praegu, kui panustame isamaa rahvuslikku rikkust ning oma kaasmaalaste aega ja pühendumust. Olgu see siis ajateenistuses, reservõppekogunemistel, vabatahtlikuna riigikaitselistes organisatsioonides või mujal.

Koos kaitseväelaste, aga väga selgelt ka sisejulgeoleku eest vastutavate politseiametnike, päästjate ja paljude teistega, moodustate teie meie riigi turvavõrgu, millest keegi meist läbi ei kuku. Sellele toetuvad meie igapäevased toimetused ning meie riigi ja rahva saatus.

Iga sellise naise või mehe, nende lähedaste ja toetajate, meie kõigi panus väärib suurt tunnustust ning siirast esiletõstmist.

Soovin meile kõigile väärikat Eesti Vabariigi 100. aastapäeva! Jõudu Eestile!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles