Vaata: Mehhikos on nüüdsest Eesti sümbolitega seinamaaling

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Vabariigi suure sünnipäeva auks maaliti Mehhikos, Querétaro linna üks ajalooline seinamaaling. Teosest sai suvel EV100 programmi raames Eestis toimunud Mextonia festivali lõppakord.

Maalingu teostamist korraldas Nueve Arte Urbano Mehhikos ning selle maalisid Mehhiko tänavakunstnikud – Renata Mtz, Los Calladitos, Tania Quezada, Jonky, Víctor López, Sermob, Moste, Goal ja Abril Pegueros –, kes  kõik osalesid ka suvel Eestis toimunud Mextonia festivalil. 

Tekstilise poole pealt oli kunstnikele abiks kohalik graffiti kirjakunstnik Atole Parra.

Mextonia festivali looja ning Nueve Arte Urbano asutaja ning Édgar Sáncheze sõnul maaliti ajalooline seinamaaling selleks, et maailm teaks Eesti ajalugu.

“On väga oluline, et maailm teaks Eesti ajalugu. Mextonia kaudu anname edasi lugu sellest, kuidas eestlased päästsid oma maa ja rahva läbi kultuuri. Räägime värvides sellest, kuidas üks muistne põlisrahvas on hoolitsenud oma maa ja looduse eest juba kümme tuhat aastat ning üle elanud kaheksasada aastat religioosset ja kultuurilist okupatsiooni. Näitame, et sellest hoolimata on Eesti tugev ja areneb edasi," tutvustas Sánchez Nueve ettevõtmiste taga olevat filosoofiat.

Sáncheze sõnul avaldub Eestile tehtud, küllap värviküllaseima kingituse kaudu inimeses kultuuriline vabadus ja võimalus läbi sümbolite vabalt tõlgendada oma rahvuse identiteeti.

"Seinamaalingule täienduseks näitasime huvilistele suvel Eestis Mextonia festivalil valminud värviküllasest kingitustest sündinuddokumentaalfilm ning boonusena esilinastub ka lühi-dokumentaalfilm Eestis iseseisvusest läbi mehhkilaste pilgu," lisas Sánchez.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles