EV100 juubelimatkad viivad Estonia mäetippu

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Plumeri erkogust pärit 1990. aastal toimunud ekspeditsioonist.
Raivo Plumeri erkogust pärit 1990. aastal toimunud ekspeditsioonist. Foto: Erakogu

EV100 juubelimatkade sarja ekstreemseim matk viib Eesti alpinistide ekspeditsiooni Kõrgõstani–Tadžikistani piiril asuva Estonia mäe tipule.

12 mägironija katse tõusta 6211 meetri kõrgusele mäetipule on kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul. 

"Tõus Estonia tippu on mägironijatele suur väljakutse, aga Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul võtame selle taas vastu,“ lubas ekspeditsiooni juht Raivo Plumer

Viimati käisid Eesti mägironijad Estonia tipus 28 aastat tagasi. 

Estonia tipp on 6211 m kõrgune mägi Pamiiris Taga-Alai ahelikus, tegu on ainsa Eesti nime kandva kõrge mäetipuga maailmas. Ekspeditsioon võetakse ette juubeliaasta augustikuus. 

EV100 korraldustoimkonna programmijuht Maarja-Liisa Soe sõnul saab aprillis algavatel EV100 juubelimatkadel avastada küll peamiselt Eesti loodust, kuid rajad viivad ka Eestist kaugemale.

„Estonia tippu minek on kahtlemata üks eriline kingitus, ent usume, et Eesti juubeliks kavandatud matkasarjast leiab iga reisisell oma vallutamiseks ka mõne isiklikuma kõrguse või tipu,“ avaldas Soe. 

Alates aprillist toimuvad juubeliaasta jooksul matkad vooluveekogudel, looduskaitse- ja seiklusmatkad, avavete- ja pärimusmatkad, ratta- ja tõukerattamatkad, loodusvaatlus- ja korilusmatkadel, rabamatkad, auto- ja motomatkad ning tõukekelkude ja uisumatkad. Augusti kutsub kõiki huvilisi oma matkaradadele ka Riigimetsa Majandamise Keskus. 

EV100 matkasarja korraldavad Eesti Matkaliit, Riigikantselei EV100 korraldustoimkond ja Riigimetsa Majandamise Keskus. Matkasari kuulutatakse avatuks 7. aprillil Tallinnas toimuval Matkamessil, kus on võimalik lähemalt matkavõimalustega tutvuda. Eelregistreerimine matkadele avaneb 24. märtsil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles