ERMis avatakse vaibakunstnik Anu Raua näitus "Isamaastikud"

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaibakunstnik, emeriitprofessor ja akadeemik Anu Raud.
Vaibakunstnik, emeriitprofessor ja akadeemik Anu Raud. Foto: Foto: TUVKA

14. aprillil tähistab Eesti Rahva Muuseum oma 109. sünnipäeva. Kauni kontserdi eel avatakse ka kingitus: emeriitprofessor ja akadeemik Anu Raua ülevaatenäitus "Isamaastikud".

Näitusel on eksponeeritud ligi 50 Raua vaipa perioodist 1968-2018. Lisaks legendaarsetele töödele "Kogujad", "Rehi" ja "Koda" on eksponeeritud mitu täiesti uut vaipa, sealhulgas näituse nimivaip "Isamaastikud".

"Kui vaadata, millised kujundid ja värvid mu vaipadele satuvad, siis tundub, et need on pärit muuseumist, metsast, põllult ja päris oma kodunt, kambrist. Koon oma vaipadesse seda, mis mulle tundub ilus ja armas olevat," iseloomustab Anu Raud oma aastakümnetepikkust vaibaloomingut.

Vaibakunstnik rõõmustab, et tema loodu vaibad eksponeeritakse just ERMis "Olen siin käinud rohkem kui poolesaja aasta jooksul küll lapsena ema käekõrval, üliõpilasena ja lugematuid kordi õppejõu ja juhendajana koos üliõpilastega," meenutab kunstnik.

Anu Raud on üks tunnustatumaid Eesti vaibakunstnikke, kelle kirgas elutunnetus käib alati ajaga kaasas ja kes on pühendanud oma elu õpetamisele. Eesti juubeliaastal pälvis ta riikliku kultuuri elutööpreemia.
Näitus "Isamaastikud" on pühendatud Anu Raua 75. sünnipäevale ning on ERMi galeriis tavakorras avatud 15. aprillist alates. Näituse kuraator ja produtsent on Reet Mark (ERM) ning kujundaja Ene-Liis Semper (NO99).

Näituse avamisõhtul kõlab ERMi sillal Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks loodud Rasmus Puuri ja Doris Kareva juubelikantaat "Unes nägin ma Eestimaad". Suurvormi kannavad ette solistid Meelika Hainsoo, Mati Turi ja Elise-Marleen Eek ning Pärnu linna koorid ja orkester dirigent Rasmus Puuri juhatusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles