Eesti juubelikingitused sel nädalal: keeletammiku tammest ehtbritiliku teepeoni

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehtbritilik teepidu on vaieldamatult kogemist väärt. Sel nädalal toimub taoline pidu Jõgeval.
Ehtbritilik teepidu on vaieldamatult kogemist väärt. Sel nädalal toimub taoline pidu Jõgeval. Foto: pixabay.com

Jüripäevaootuses toimub Eesti juubelikevades paljugi põnevat, mis seotud muuhulgas looduse, lugemise ja lustimisega. Valikus on ka Võhandu 100-kilomeetrine maraton ja Tallinnas toimuv sisustusmess. Hea aeg on meelde tuletada ka näiteks Aleksander Tõnissoni ja Georg Lurichi nimed.

ESMASPÄEV,16. aprill

  • Tartus, Miina Härma Gümnaasiumis (Jaan Tõnissoni 3) antakse Tartu linna raamatukogudele üle EV100 raamatusarja ilmunud teosed. Eesti esimeses eestikeelses keskkoolis toimuval aktusel tutvustavad teoseid EV100 juhtrühma esimees Toomas Kiho ja juhtrühma liikmed Jaanus Rohumaa, Margus Kasterpalu ja Tiit Pruuli. Juubeliaastal saavad 440 rahva- ja kooliraamatukogu üle Eesti endale kõik juubelisarjas ilmunud teosed.
  • Alustab Narva koolilastele mõeldud ajalooline õppesari. Kavas on temaatilise näituse avamine, sõja-ajaloo eksperdi Robert Treufeldi loeng ning väljasõit 1930.-aastatel ehitatud Laidoneri kaitseliini säilinud osadele marsruudil Narva-Narva-Jõesuu.
  • Itaalias Macerata linnas toimub helilooja Arvo Pärdi loomingule pühendatud kontsert. Eesti armastatuima helilooja teoseid esitab Vocalia Consort – Vox Poetica ansambel Marco Berrini dirigeerimsiel.

TEISIPÄEV, 17. aprill

KOLMAPÄEV, 18. aprill

NELJAPÄEV, 19. aprill

  • Kell 11 toimub Lehtse Kultuurimajas V üleriigiline väikekoolide muusikafestival "Muusika me sees ja ümber". Festivaliga tähistatakse Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva ning toredat päeva täis Eesti muusikat.
  • Kell 12 ja kell 18 toimub Tallinnas Salme Kultuurikeskuses vaatemänguline kogupere kontsert-etendus "Klaveriloomad. Elu muusikas". Eesti erinevates paikades toimuv kontsert-etendus kutsub rändama sõnadeta muusika ja kunsti maailma. Selgub, et elul Eestis ja klaveri sees on nii mõndagi ühist.
  • Kell 16.40 tutvustatakse EV100 raamatusarja kuuluvat teost "Eesti metsanduse 100 aastat". Kirjastuse Post Factumi avaldatud teose autor on Toivo Meikar ja toimetaja Viio Aitsam. Raamatuesitlus toimub Tartus, Dorpati konverentsikeskuses toimuval Metsanduse Visioonikonverentsil.
  • Kell 17 toimub Viljandi Linnaraamatukogus kohtumine kirjaniku ja rännumehe Hendrik Relvega. Üritus kuulub Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud sarjas "100 kohtumist Viljandimaa raamatukogudes".
  • 19. - 22. aprillini toimub Kiievis Ukraina rahvusvaheliselt tuntuim tantsufestival "Zelyonka Fest". Festivali PREMIERE PRESENTS tutvustab Eesti uut tantsukunsti, esitamisele tuleb Sigrid Savi tantsulavastus "Imagine Theres a Fish" ja Joanna Kalmi loodud "Debutante".

REEDE, 20. aprill

  • Kell 10 toimub Jõhvi Kontserdimajas Jõhvi Muuseumi Seltsi konverents "Jõhvi – 90 aastat Eesti kaitsejõudude linnana. 1928-2018". Konverents on pühendatud Eesti Vabadussõja kindral Aleksander Tõnissonile, kes aitas kaasa Eesti Vabariigi sünnile Viru väerinde juhatajana.
  • Kell 12 ja kell 18 toimub Tartus, Eesti Rahva Muuseumis vaatemänguline kogupere kontsert-etendus "Klaveriloomad. Elu muusikas". Eesti erinevates paikades toimuv kontsert-etendus kutsub rändama sõnadeta muusika ja kunsti maailma. Selgub, et elul Eestis ja klaveri sees on nii mõndagi ühist.
  • Kell 19 esietendub Tallinnas Noblessneri sadamalinnakus erakordne kontsert-lavastus "Saja lugu". Tegu on Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks valmiva poeetilise koondportreega Eesti inimestest. Žanriülene suurteos portreteerib muusikas ja fotol Eesti inimeste hingemaailma ja olemust. 
  • Kell 19 algab Vanalinna Muusikamajas lõõtsakuninga Juhan Uppini kontsert. Kontserdi juhatavad sisse Juhani rahvamuusika õpetaja Tuule Kann ja Vanalinna Hariduskolleegiumi 7. klassi õpilane Ekke Madis Tombu. Reval Folgi kontserdid Tallinnas on kingituseks Eestile ja Tallinnale Eesti 100. sünnipäeva puhul.
  • Kell 19 algab Viru hotelli restoranis Merineitsi Eesti sajandile pühendatud revüülavastus "Forever Young", mis räägib vaimuka loo armastusest ja vabadusest, iseseisvusest ja isepäisusest.

20.–22. aprillini toimub Eesti Näituste messikeskuses sisustus-, kinnisvara-ja aiandusmess INTERJÖÖR 2018. Suur Disainilaat. Messil tutvustatakse külastajale Eesti mööbli ja disaini arengut 100 aasta jooksul.

LAUPÄEV, 21. aprill

PÜHAPÄEV, 22. aprill

  • Kell 11.45 avatakse Väike-Maarja keskväljakul Georg Lurichi monument. Lurichi vaimse suuruse ja kõnekunsti oskuse äramärkimiseks ning rahvusvahelise konverentsi "Emakeelne Eesti, emakeelne Euroopa III" alguse, Wiedemanni keelepäeva ja Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamiseks istutatakse Väike-Maarja keeletammikusse ka tammepuu.
  • Kell 18 algab Tartu kesklinnas 59. Jüriööjooks, millega tähistatakse EV100 sünnipäeva. Traditsiooniline teateorienteerumisvõistlusega meenutatakse Eesti ajaloo üht väga tähtsat sündmust – 1343. aasta Jüriöö ülestõusu.
  • Kell 22 algab esimene üle-eestiline Jüriöö märgutulede eksperiment, millega tähistatakse Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva ning Jüriöö 675. aastapäeva. Juubeliaastal saab Jüriöö märgutulede eksperiment alguse Paide Vallitornist, kust tuleteated lähevad laiali neljas erinevas suunas: Pärnusse, Tallinnasse, Rakveresse ja Tartusse.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles