"Saja lugu" – meie valusilusad lood

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupo Kikkase raamat «Saja lugu».
Kaupo Kikkase raamat «Saja lugu». Foto: Kaupo Kikkas

EV100 muusikaprogrammi kuuluv žanriülene suureteos "Saja lugu" on  poeetiline koondportree Eesti inimestest, mis kujutab korraga nii muusikas, tekstina kui ka portreefotol Eesti inimeste hingemaailma ja olemust. Sel nädalal avati Viru Keskuses sarja kuuluv näitus, müügile jõudis raamat ning publikut ootab maa ja ilma esietendus.

Fotograaf Kaupo Kikkase portreedest sündinud ja raamatuks saanud fotodest on nüüdsest Tallinnas Viru Keskuse aatriumis avatud ka näitus. Kõigil neil pealkirjaks loomulikult "Saja lugu".

Kikkase portreedele täienduseks kirjutas äsjailmunud raamatusse portreteeritutest lugusid dramaturg Laur Kaunissaare. Need lood räägivad inimest ja nendega seotud paikadest.

Kõigest vaid ühel korral toimuva kontsertetendus "Saja lugu" jõuab aga publiku ette 20. aprillil Noblessneri samalinnakus,  festivalil Jazzkaar.

Ligi 1500 kohalises saalis kantakse ette omalaadne sümbioos inimestest, muusikast, pildist ja videost. Tegijate sõnul ei tunne etendus piire ega rahvust, on universaalne ja abstraktne ning selle tervik sünnib iga vaataja peas koha peal.

"Saja lugu" idee autor on fotograaf Kaupo Kikkas ning mõte sündis koostööst dirigent Jonathan Bloxhamiga, mil valmis muusika- ja fotograafiaprojekti "One Hundred Faces". Projekti juhtmõte oli: kunstis oleme kõik võrdsed. Üles pildistati linnas elavad sada inimest, kes osalesid ettevõtmises vaba tahte alusel, tiivustatuna osalemissoovist. Projekti lõppakordina tuli ettekandele György Ligeti "Sümfooniline poeem sajale metronoomile".

"See õnnestus väga hästi – inimeste kokku tulemine oli väga jõuline ning emotsionaalne. Seetõttu tekkis mõte seda koos Jazzkaarega Eestis proovida, tähtsustades visuaalse poole kõrval võrdselt ka muusikat," kirjeldas Kikkas.

SAJA LUGU

  • räägib sajast eesti inimesest, vanuses 3 kuni 103 eluaastat.

  • Sada inimest valiti välja 350 seast. Lõplik valik tehti põhimõttel, et see ei ole autahvel, vaid et kaetud saaks ealises ja geograafilises mõttes kogu riik.

  • idee autor fotograaf Kaupo Kikkas
  • projekti helilooja Erki Pärnoja
  • lavastaja Jaak Prints
  • raamatu tekstide autor dramaturg Laur Kaunissaare.
  • raamat on müügil, kontsert toimub 20. aprillil ja näitus Viru Keskuse on avatud kuni 6. maini.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles