Paavo Järvi: see on muusikute pidupäev

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Eesti Festivaliorkestri Euroopa turneest.
Fragment Eesti Festivaliorkestri Euroopa turneest. Foto: Foto: Kaupo Kikkas

"Eesti Festivaliorkestri esinemist maailma vanimal ja mainekamal klassikalisemuusika festivalil võib nii nimetada tõesti," rõõmustab dirigent Paavo Järvi. Sel nädalal kinnitas BBC Proms, et Paavo Järvi Eesti Festivaliorkester esinevad augustis toimuval festivalil. 

Dirigent Paavo Järvi ja Eesti Festivaliorkester (EFO) astuvad augustis esimese Eesti orkestrina EV100 välisprogrammi kuuluva turnee käigus üles maailma kõige mainekamal klassikalise muusika festivalil BBC Proms. 

Eesti festivaliorkestri esinemine BBC Promsil on osa orkestri EV100 välisprogrammi kuuluvast augustikuisest turneest, mis algab traditsioonide kohaselt taas Eestist.

"Kõigepealt teeme kodupublikule kummarduse Pärnu Muusikafestivalil, kus meil on kavas anda kaks kontserti. Seejärel, juba 13. augustil, astume orkestriga üles mainekal BBC Promsil ning jätkame oma turneed, esinedes Euroopa ühes kõige uuemas kontsertmajas, milleks on Hamburg Elbphilharmonie," rääkis orkestri juht ja dirigent Paavo Järvi. Ta rõhutas, et enne rahvusvahelisi ringreise, alustab Eesti Festivaliorkester oma esinemisi alati kodupubliku ees.

Paavo Järvi juhatusel esitab Eesti Festivaliorkester BBC Promsil enam kui 5000 kuulajat mahutavas Royal Albert Hallis meie oma helilooja Arvo Pärdi kolmanda sümfoonia, Norra helilooja Edvard Griegi klaverikontserti Khatia Buniatišvili soleerimisel ja Soome helilooja Jean Sibeliuse viienda sümfoonia.

Paavo Järvi Eesti Festivaliorkestri turnee on EV100 välisprogrammi lipulaev. Orkestri esimene EV100 välisturnee toimus 2017 aastal, mil alustati samuti Pärnu Muusikafestivalilt ning ringreis viis orkestrandid ringreisiga Põhjamaade kontsertmajadesse.

2018. aasta alguses tõi orkester oma EV100 Euroopa turneel esmakordselt publiku ette Erkki-Seven Tüüri Eesti juubeli auks kirjutatud uue sümfoonia "Mythos", millele järgnes maailma esiettekanne täismajale Brüsselis.

Paavo Järvi Eesti Festivaliorkestri välisturneed on toetanud EV100 programm, Eesti Kultuuriministeerium ja Eesti Kultuurkapital.

"Kutse tänavusuvisele BBC Promsile on väga suur au! Seda enam on mul heameel festivalil esmakordselt dirigeerida just Eesti orkestrit, mis annab võimaluse ühiselt musitseerida Eesti talentidel ja rahvusvaheliselt ilma teinud muusikutel," märkis maailmanimesid dirigeerinud Paavo Järvi.

Rahvusvaheliselt tuntud dirigendina on ta BBC Proms festivalil dirigeerinud ka varem: eelmisel aastal esineti koos saksa filharmoonikuid ehk Deutsche Kammerphilharmonie Bremen ja 2013. aastal dirigeeris ta prantsuse filharmoonikuid ehk Orchestre de Paris'd.

Eesti Festivaliorkestri esinemist peab dirigent muusikute pidupäevaks.

"Koos musitseerivad andekad muusikud Eestist, kellest paljud töötavad ja õpivad laiali üle maailma ning Eesti Festivaliorkester annab võimaluse neid taas Eesti lipu all esinemas näha,” rõõmustas Järvi, kes andekad muusikud üle ilma ise oma orkestrisse valib ja kokku kõlama juhatab.

BBC Proms:

  • Briti rahvusringhäälingu BBC korraldatu festival;
  • oma123-aastase ajalooga on see maailma suurim ja mainekam klassikalise muusika festival;
  • Euroopa üks vanimaid klassikalise muusika festivale, kus esineb igal aastal tippmuusikud kogu maailmast.
  • 2018 hooaeg kestab 13. juulist 8. septembrini.
  • 8-nädalaselt festivalil toimub kontserte, üritusi ja töötubasid.

EESTI FESTIVALIORKESTER

  • kogunes Paavo Järvi käe all esimest korda 2011. aastal, kandes toona nime Pärnu Festivaliorkester;
  • koosneb parimatest Eesti orkestrantidest, meil ja välisriikides karjääri tegevatest Eesti muusikutest ning Euroopa tipporkestrite liikmetest.
  • orkestri juht ja dirigent on Paavo Järvi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles