Järelvaadatav: Ivo Juurvee esitles raamatut «100 aastat luuret ja vastuluuret Eestis»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees tegi reedel kell 12.30 otseülekande raamatu «100 aastat luuret ja vastuluuret Eestis» esitluselt.

Raamatu autori Ivo Juurveega vestlevad esitulusel Välisluureameti peadirektor Mikk Marran, Kaitseväe Luurekeskuse ülem kolonel Kaupo Rosin ja KAPO peadirektori asetäitja Martin Arpo, moderaatoriks iseseisvuse taastamise aegne riigiminister Raivo Vare.

Luuramist on müstifitseeritud nii filmides kui ka raamatutes, kuid lähemal vaatlusel on saladusloori taga loogikale alluv eluvaldkond nagu kõik teised. Oma asukoha tõttu on Eesti tihti olnud sõdade tallermaa, sama kehtib ka luuretegevuse ja vastuluure kohta.

Uue luureliigi – signaalluure – alal leidsid maailmas teedrajavad sündmused I maailmasõja eel ja ajal aset just praeguse Eesti territooriumil. Kuigi Eesti enda eriteenistustest saame rääkida ainult perioodil 1918–1940 ja pärast aastat 1991, on siin muul ajal aktiivselt tegutsenud nii Nõukogude kui ka Saksa okupatsioonivõimude eriteenistused.

Ka Eesti Vabariigi juubeliaastal ei ole julgeolekuolukord maailmas kiita ning ettenähtavas tulevikus on üksjagu tööd Eesti praegustel eriteenistustel – Kaitsepolitseiametil, Välisluureametil ja Kaitseväe Luurekeskusel –, mille kujunemisloole ja praegusele tööle on raamatus «100 aastat luuret ja vastuluuret Eestis. Vabadussõjast NATOni» valgust heidetud.

Juubeliperioodil ilmub EV100 raamatusarjas 44 teost, mis jutustavad Eesti arengulugu läbi eri valdkondade. Raamatusarja teemad on valinud Riigikantselei EV100 juhtrühm ja raamatusarja kolleegium koosseisus Mart Orav, Aleksei Lotman ja Peeter Saari.

Ülevaatesarja annab aastail 2018-2019 välja kirjastus Post Factum koostöös Riigikantselei EV100 korraldustoimkonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles