Eesti juubeliaasta jõuab suurejooneliselt Siberisse

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen lavastusest "Libahunt"
Stseen lavastusest "Libahunt" Foto: Allikas: R.A.A.A.M.

16. mail algavad Siberis Krasnojarski linnas Eesti kultuuri päevad, mis on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamisele. Kuni 20. maini toimuvate kultuuripäevad raames toimub teatri  R.A.A.A.M festival, samuti tutvustatakse Eesti filmiklassikat ja kunsti.

«Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul on oluline, et tähistamine kõnetaks ka neid Eesti inimesi, kes elavad väljaspool Eestit,» tõdes Riigikantselei EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu. «Eesti kultuuri päevad Siberis toovad kokku Venemaa Eesti kogukondade esindajad, põneva programmiga tähistatakse üheskoos Eesti Vabariigi juubeliaastat,» märkis Kasterpalu.

Teater R.A.A.A.M. korraldab Eesti kultuuri päevade raames oma esimest rahvusvahelist festivali. «Algselt plaanisime korraldada Krasnojarskis ainult mõne külalisetenduse, kuid tänaseks on Eesti kultuuri päevad Siberis kasvanud suurimaks EV100 sündmuseks Venemaal,» ütles teatri R.A.A.A.M. juht ja produtsent Märt Meos.

MIS? ja KUS?

  • 16.–20. maini saab Krasnojarski Noorsooteatris näha teatri  R.A.A.A.M. kahte eestikeelset lavastust, milleks on A. Kitzbergi «Libahunt» ning H. Boytchevi «Fenomen».
  • Minusinski Draamateater esitab Aleksei Pesegovi lavastust «Varjundid», mis on valminud  A. H. Tammsaare samanimelise novelli ainetel. 
  • Kuulsa kohverteatriga on kohal Heino Seljamaa, kes annab lastele kokku kuus etendust.
  • Kultuuripäevadel toimub ka Oleg Loevski teatrilaboratoorium, mis tugineb Eesti dramaturgial.
  • Kinomajas Dom Kino toimub eriprogramm, kus näidatakse Eesti filme «Supilinna salaselts» ja «Viimne reliikvia». 
  • Kunstinäitustega on esindatud Tauno Kangro ja Ervin Õunapuu, väljas on ka dokumentaalsed fotonäitused setudest ja Siberi eestlastest.
  • Festivali lõpetab 20. mail Eesti suursaadik Arti Hilpuse vastuvõtuga kontsert Krasnojarski Filharmoonia saalis, kuhu on kutsutud külalised üle Venemaa tähistama Eesti Vabariigi juubeliaastat. Lõputseremoonial esinevad Lõuna-Eesti ansambel Mahmõr ning Ülem-Suetuki pasunakoor.

EV100 korraldustoimkonnast viibivad Siberis toimuvatel Eesti kultuuri päevadel Riigikantselei EV100 juhtrühma esimees Toomas Kiho ning juhtrühma liikmed Margus Kasterpalu ja Tiit Pruuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles