Krakovi filmifestivalil tähistatakse Eesti Vabariigi juubelit

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahtlaev Ahto
Jahtlaev Ahto Foto: Kaader filmist

Krakovi filmifestival valis sajanda sünnipäeva puhul Eesti oma fookusriigiks. 27. mail algava festivali programmist leiab seega kuus Eesti autorite dokumentaalfilmi ja EKA animaprogrammi, mille koostasid kunstnikepaar Olga ja Priit Pärn.

Dokumentaalfilmide programmi avab Raimo Jõeranna ja Kiur Aarma «Rodeo», mis on avameelne ja eneseirooniline lugu kaasaegse Eesti loomisest.

Krakovis toimub ka Jaanis Valgu esimese täispika dokfilmi «Ahto. Unistuste jaht» rahvusvaheline esilinastus. Film vaatleb Ahto Valterit – unistajat, seiklejat ja meremeest.

Programmis linastuvad ka Ksenia Okhapkina poeetiline dokfilm «Tule tagasi vabana», mis jutustab sõjast räsitud Tšetšeenia külast, mille sümboolseks keskpunktiks on surnuaed, ning Peeter Rebase «Tashi Delek!», mis on universaalne lugu vaimsuse ja materialismi konfliktist. Eesti programmi kuulub ka Aljona Suržikova «Lumi punasel lagedal» – lugu sellest, mida tähendasid 2014. aasta taliolümpiamängud Sotšis sealsetele Eesti küladele.

Samuti näeb Amsterdami rahvusvahelisel dokumentaalfilmide festivalil (IDFA) esilinastunud Ingel Vaikla linateost «Roosenberg» – isilikku sissevaadet kohtumisele nelja nunnaga modernistlikus Belgia nunnakloostris. Programmi lõpetab festivalidel edukaks osutunud Terje Toomistu «Nõukogude hipid», mis ajab kohalike lillelaste jälgi.

Festivali raames toimub ka Eesti tootmisvõimalusi ja filmimaastikku tutvustav konverents. Festival lõpeb 3. juunil.

Krakovi Eesti fookus jõuab festivalipublikuni koostöös Eesti Filmi Instituudi, Eesti Suursaatkonnaga Varssavis ja Riigikantselei EV100 korraldustoimkonnaga. Festivali fookuse eesmärk on tõsta teadlikkust Eesti filmikultuurist, edendada Eesti ja Poola vahelist filmialast koostööd ning tähistada eesseisvat juubeliaastat. Eesti filmide eriprogrammid jõuavad EV100 välisprogrammi raames selle aasta jooksul veel mitmetele suurtele ja olulistele rahvusvahelistele festivalidele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles